Advertentie
Advertentie

'Overheid moet digitale factuur verplichten'

Bedrijven zouden meer geld besparen als ze hun facturatie volledig digitaliseren, zegt Digicrowd. ©doc

Goedkoper, sneller en een pak efficiënter: de voordelen van het elektronisch afhandelen van facturen zijn alom bekend. Toch blijkt maar een handvol Belgische bedrijven zijn rekeningen volledig digitaal te verwerken.

Slechts 5 procent van alle facturen in België wordt vandaag helemaal elektronisch verstuurd en afgehandeld. Dat constateert de organisatie Digicrowd. Digicrowd is een initiatief van vier grote specialisten in kmo-software (Sage, WoltersKluwer, Winbooks en Codabox) die sinds vorig jaar de krachten bundelen om e-invoicing ingang te doen vinden in ons land. 

'Zowel ondernemers die facturen versturen als klanten die ze ontvangen tonen nochtans interesse in de technologie die dit soort digitale transacties mogelijk maakt', zegt Marie Costers van Codabox, een specialist in boekhoudsoftware.

Advertentie
3,4 miljard
Besparing
Als bedrijven hun facturatie volledig digitaal afhandelen, zouden ze daar volgens Digicrowd 3,4 miljard euro op kunnen besparen.

'Maar de koudwatervrees om er effectief mee te beginnen blijkt te groot. Bedrijven zeggen niet zeker te zijn dat hun klanten hun facturen via elektronische weg zullen ontvangen en tijdig zullen betalen. Klanten willen dan weer zeker zijn dat ze alles kunnen verwerken via een platform, en niet met verschillende soorten software aan te slag moeten gaan.'

Italië

Om e-invoicing te doen doorbreken in België, kijken de initiatiefnemers van Digicrowd naar de overheid. 'Italië verplicht bedrijven sinds vorig jaar zakelijke klanten digitale facturen te sturen', zegt Alex Dossche van het softwarebedrijf Sage. 'Sindsdien zag de Italiaanse overheid haar btw-inkomsten met 4 miljard euro stijgen. Ook Frankrijk zette stappen om digitale facturatie te verplichten.' 

Zo'n verplichting zou niet alleen de staatskas spekken, zegt Digicrowd. Ook voor bedrijven zou het uiteindelijk een flinke besparing blijken. 'Als alles digitaal verrekend wordt, zouden bedrijven daar 3,4 miljard euro op kunnen besparen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.