Parijs en Berlijn willen digitaks invoeren

De Franse minister van Financiën Le Maire (rechts) en zijn Duitse collega Scholz (links). ©AFP

De EU moet niet wachten op mondiale afspraken over het belasten van internetbedrijven maar het nog dit jaar eens worden over de invoering van een Europese digitaks, zeggen de Franse en Duitse ministers van Financiën.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en zijn Duitse ambtsgenoot Olaf Scholz deden hun uitspraken in een gemeenschappelijke verklaring op een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Economie en Financiën zaterdag in Wenen over een eerlijke belasting van de digitale economie.

Le Maire stelt voor om nieuwe EU-wetgeving over belasting voor techreuzen snel in te voeren en te vervangen door internationale regels zodra die er zijn. De internationale afspraken zouden moeten komen uit de OESO, het samenwerkingsverband van 36 welvarende landen. Dat kan echter nog jaren duren.

De belastingregels zijn in het internettijdperk achterhaald. Multinationals betalen winstbelasting in het land waar ze gevestigd zijn. Techreuzen als Amazon en Apple ontwijken belastingen door zich te vestigen in fiscaal aantrekkelijke landen terwijl ze enorme omzetten draaien in andere landen die door de vestigingsregel belastinginkomsten mislopen.

Met een zogeheten Google-taks wil Europa de winsten van de techbedrijven belasten in de landen waar hun gebruikers zitten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud