Pc-markt groeit niet meer

Lenovo heeft HP bijna ingehaald als grootste pc-fabrikant ter wereld.

De wereldwijde verkoop van personal computers is in het tweede kwartaal tot stilstand gekomen, meldt het marktonderzoeksbureau Gartner. Het is al het zevende kwartaal op rij van stagnatie voor een markt die als geheel terrein verliest aan de opkomende tabletcomputer.

De pc mag dan nog niet dood zijn, het verval is wel onmiskenbaar ingezet. Gartner telde van april tot juni nog 87,5 miljoen verscheepte personal computers, een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De cijfers omvatten alleen klassieke desktop en laptop-computers, maar geen tablet-computers.

De verschillen tussen de diverse merken zijn evenwel groot. Hewlett-Packard kan zijn leiderspositie dan wel behouden, ondanks een verkoopdaling met 12,1 procent. Het bedrijf ziet zijn marktaandeel fors zakken van 16,9 naar 14,9 procent, waardoor het op de hielen wordt gezeten door het Chinese Lenovo. Dat zag de verkoop met bijna 13 procent toenemen en heeft nu 14,7 procent van de markt in handen.

Op de derde plaats is Acer (11 procent van de markt) over Dell (10,7 procent) gewipt. De spectaculairste groeier op de pc-markt is Asus, dat goed op de tablet-hype heeft ingespeeld met enkele 'hybride' toestellen die het midden houden tussen een laptop en een tablet. Asus zag de verkoop met zo maar even 38,6 procent toenemen.

Niet alleen de opkomst van de tablet, maar ook de moeilijke economische toestand in Europa en zuiniger overheden spelen de pc-verkopers parten. De cijfers staan in schril contrast met de dubbelcijferige groei die de pc-markt vorig decennium heeft opgetekend.

Apple komt niet voor in de wereldijwde top-vijf, maar in de Amerikaanse cijfers, die apart werden bekendgemaakt, staat het bedrijf op de derde plaats, na HP en Dell, met 12 procent marktaandeel.

In de regio EMEA (Europa, Afrika, Midden-Oosten) steeg de pc-verkoop op jaarbasis nog met 1,9 procent tot 25,1 miljoen stuks. West- en vooral Zuid-Europa kenden echter een zeer zwak kwartaal, aldus Gartner.

Ultrabooks

De pc-markt zet nu zijn hoop op een nieuw type mini-computer, de ultrabook, die wordt ondersteund door de chipmaker Intel. Het gaat om zeer lichte en compacte modellen met een korte opstarttijd, die beter in staat zijn om de concurrentie met tablets aan te gaan.

Ook de lancering van het nieuwe Microsoft-besturingssysteem Windows 8 kan de markt later dit jaar een duwtje geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud