Powerpoint is 25

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat Microsoft de presentatiesoftware Powerpoint overnam. Sindsdien wordt de kantoorwerker overstelpt met slides en bullet points.

Geen computerprogramma die zoveel emoties losweekt als Microsoft Powerpoint. Voor de één een fantastische manier om zijn ideeën of data bevattelijk weer te geven, voor de ander is het horen van de naam 'Powerpoint' genoeg om met afschuw te denken aan de ontelbare vergaderingen waarbij de presentator zijn tekst afleest van zijn presentatie. 

Precies vijfentwintig jaar geleden kocht Microsoft het softwareprogramma 'Presenter', ontwikkeld door twee Amerikaanse programmeurs. Bill Gates koos om juridische redenen snel een andere naam en nog in 1987 was Powerpoint beschikbaar voor de Mac-computer. Het zou tot 1990 duren voor er een Windows-versie beschikbaar werd. Powerpoint werd een van de succesnummers van het Office-pakket. 

Slides

Powerpoint is ideaal om presentaties te geven. Elke presentatie bestaat uit een aantal slides of dia's waar de presentator tekst, grafieken, foto's, video's of geluid kan weergeven. 

Wie slim met het computerprogramma omspringt, kan in korte tijd heel veel informatie overbrengen aan zijn toehoorders. De mogelijkheid om visuele elementen en tekst gestructureerd in de presentatie te verwerken, helpt de informatie te absorberen. 

Al te vaak echter wordt het programma gebruikt door slechte sprekers die zich beperken tot het aflezen van de slides. Ook het versimpelen van moeilijke thema's tot bullet points wekt ergernis. 'Death by Powerpoint' is een vaak gehoorde term in bedrijfskringen om de saaiheid van Powerpoint-presentaties te duiden. 

In de praktijk

De komiek Don McMillan leert u wat u wel en vooral niet hoort te doen met Powerpoint: 

Hoe u Powerpoint moet gebruiken

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud