Proces Lernout & Hauspie in najaar 2016

Paul Hauspie (links) en Jo Lernout in 2007 ©Photo News

Precies vijftien jaar nadat Lernout & Hauspie failliet ging, zal het burgerlijk proces plaatsvinden. Als startdatum is maandag 7 november 2016 vastgepind, meldt de consumentenorganisatie Dolor.

De voormalige toplui van het Ieperse spraaktechnologiebedrijf werden al in 2010 strafrechtelijk veroordeeld omdat ze met de boekhouding hadden geknoeid. Lernout & Hauspie sleurde bij zijn ondergang echter ook duizenden beleggers mee de dieperik in. Ongeveer 20.000 gedupeerden hebben zich daarom bij het gerecht gemeld met een vraag tot schadevergoeding.

Voor de behandeling van al die verzoekschriften is nu een datum naar voor geschoven: maandag 7 november 2016 om 9 uur. Het proces vindt plaats voor het Hof van Assisen in Gent. Dolor groepeert alvast 4.500 voormalige aandeelhouders van Lernout & Hauspie.

Het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie was ooit een van de Vlaamse technologieparels. Opgericht in 1987 door Jo Lernout en Pol Hauspie trok het in 1995 naar Nasdaq. In de daaropvolgende jaren deed het bedrijf tal van overnames, onder meer van Dictaphone en Dragon Systems.

Maar begin 1999 uitte een analist van Goldman Sachs zijn twijfels bij de steile groei. Een jaar later kon Wall Street Journal-journalist Jesse Eisinger aantonen dat L&H via spooktransacties zijn omzet kunstmatig aandikte. Kort daarop begon de koers van L&H aan een eindeloze daling. In april 2001 werden Lernaut, Hauspie en voormalig CEO Gaston Bastiaens gearresteerd. Op 25 oktober van dat jaar werd L&H – ooit bijna 10 miljard dollar waard – failliet verklaard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud