RealDolmen ziet winst bijna volledig wegsmelten

Marc De Keersmaecker, de CEO van RealDolmen ©Thierry du Bois

De IT-dienstengroep heeft een zwak jaar achter de rug met amper omzetgroei en lagere marges dan het jaar voordien. De nettowinst verschrompelt tot minder dan een half miljoen euro.

RealDolmen realiseerde over het einde maart afgesloten boekjaar 2014/2015 een omzet van 223,5 miljoen euro. Dat is amper 1,8 procent meer dan in het voorgaande boekjaar. De prestaties verbeterden wel in de loop van het jaar: groeide de omzet slechts 1,5 procent in de eerste jaarhelft, dan werd dit opgekrikt tot 2,1 procent in de tweede jaarhelft.

De beperkte groei is helemaal te danken aan de tak Infrastructure Products, waar de omzet 9,6 procent hoger ging. Services & Solutions zagen de verkoop 2,1 procent slinken.

De rendabiliteit verzwakte tegenover het boekjaar 2013/2014. RealDolmen behaalde een courante bedrijfswinst (rebit) van 8,5 miljoen euro tegen 11,8 miljoen euro het jaar voordien. De rebit-marge zakte van 5,4 tot 3,8 procent. In de tweede helft van het jaar was er wel een opvallende verbetering bij zowel Professional Services als Business Solutions. Bij die laatste divisie werd de rebit-marge weer positief na een erg zwakke eerste jaarhelft.

Optimaliseringskosten

Om de resultaten op te krikken is RealDolmen aan het herstructureren in België en Luxemburg. Die ‘eenmalige optimaliseringskosten’ beliepen in het afgelopen boekjaar 4,1 miljoen euro. De zuivere bedrijfswinst zakt daardoor tot 4,3 miljoen euro.

Uit de reguliere activiteiten puurt RealDolmen een nettowinst van 3,8 miljoen euro. Dat is minder dan de helft van een jaar eerder (9,6 miljoen euro). Als ook rekening wordt gehouden met de intussen verkochte Franse activiteiten, die als ‘beëindigde activiteiten’ worden geboekt en een verlies van 3,3 miljoen euro genereerden, krimpt de nettowinst tot minder dan 0,5 miljoen euro.

RealDolmen gaat niettemin een dividend uitkeren van in totaal 1,5 miljoen euro. Dat komt neer op 0,29 euro bruto per aandeel.

Voor het lopende boekjaar verwacht RealDolmen rebit-marges ‘van om en bij de mid-single digits’, dus ergens rond de 5 procent. De omzet van Professional Services en Business Solutions zou lichtjes moeten groeien, waarbij de marges van deze laatste tak zouden moeten verbeteren. Voor Infrastructure Products verwacht het bedrijf dat omzet en marges zullen dalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud