Advertentie
Advertentie

Ronnie Leten wordt voorzitter Ericsson

De Belg Ronnie Leten wordt voorzitter van de Zweedse telecomproducent Ericsson. ©Emy Elleboog

De Belg Ronnie Leten, jarenlang topman van industriereus Atlas Copco, wordt de nieuwe voorzitter van de Zweedse telecomgroep Ericsson.

Zijn voordracht moet nog worden bekrachtigd door de aandeelhouders, maar dat lijkt een formaliteit. Het benoemingscomité van Ericsson schuift Leten naar voren als opvolger van Leif Johansson. Die liet eerder weten geen kandidaat te zijn voor een nieuw mandaat. Ericsson staat zwaar onder druk, vooral door concurrentie met de Chinese prijzenbreker Huawei.

'Het benoemingscomité gelooft dat Ronnie Leten de juiste persoon is om voorzitter te worden van Ericsson. Hij heeft ervaring en competenties die het bedrijf ten goede zullen komen', meldt Ericsson. Johan Forsell, voorzitter van het nominatiecomité, noemt Leten 'een zeer begaafd zakenman, technisch onderlegd en strategisch veelzijdig.' 

Netwerk

Ronnie Leten nam in april afscheid als CEO en voorzitter van de Zweedse industriereus Atlas Copco. Hij stond acht jaar lang aan het hoofd van de multinational.

Toen al zei hij dat hij vooral in Scandinavië actief zou blijven. Een terugkeer naar het Belgisch bedrijfsleven sloot hij in een interview met deze krant categoriek uit. 'Vergeet niet dat ik een bedrijf heb geleid met 35 miljard euro beurswaarde en meer dan 40.000 werknemers', zei hij in januari.

De Belg is momenteel al voorzitter van de Zweedse huishoudelektrogroep Electrolux en bestuurslid van het ook al Zweedse technologiebedrijf SKF. Hij zal ook voorzitter worden van Epiroc, een bedrijf dat volgend jaar afgesplitst wordt van Atlas Copco.

Verlies

Begin september raakte bekend dat Ericsson, dat wereldwijd 109.000 werknemers telt, 14.000 jobs zou schrappen. In België en Luxemburg, waar 270 mensen werken, verdwijnen geen jobs.

Ericsson kreeg de voorbije jaren te maken met toenemende concurrentie van het Chinese Huawei en het Finse Nokia. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 222,6 miljard kroon omzet (- 10 procent) en 1,9 miljard kroon nettowinst (-85 procent).

Afgelopen zomer werd al een nieuwe CEO aangesteld, Börje Ekholm, een Zweeds-Amerikaanse ingenieur die Ericsson weer op de kaart moet zetten.

Activisten

Ericsson wordt grotendeels gecontroleerd door de Zweedse familie Wallenberg en miljardair Fredrik Lundberg. Investeerder Cevian Capital, met 5,6 procent van de aandelen, heeft zich de afgelopen maanden steeds activistischer opgesteld. Zij hebben laten verstaan dat de door de nieuwe CEO uitgezette koers sneller uitgevoerd moet worden en stuurden aan op het vertrek van huidig voorzitter Leif Johansson.

Met vertegenwoordiger Christer Gardell in het benoemingscomité, heeft Cevian Capital de keuze voor Leten mee beïnvloed. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud