Advertentie

'Russische hackers achter nieuwe golf van cyberaanvallen'

©PHOTOPQR/LA MONTAGNE/MAXPPP

Het Russische team dat eind vorig jaar verantwoordelijk was voor een van de grootste hacks in de voorbije jaren beraamt volgens het Amerikaanse Microsoft opnieuw wereldwijde cyberaanvallen.

Nobelium, de Russische groep hackers die er door een digitale inbraak bij het softwarebedrijf Solarwinds in slaagden Amerikaanse overheidsdiensten af te luisteren, viseert volgens Microsoft andermaal cruciale spelers in de wereldwijde IT-bevoorradingsketen.

'Dit keer worden vooral resellers andere IT-dienstverleners geviseerd die zich toeleggen op clouddiensten', zegt Tom Burt, verantwoordelijke voor de klantveiligheid bij Microsoft, maandag in een blog. Volgens Burt hopen die hackers in te breken bij de klanten van die bedrijven. De hackers sturen phishingmails en maken gebruik van een techniek die 'password spray' heet. Daarbij sturen hackers een veelgebruikt paswoord - denk aan 'azerty12345' - naar zo veel mogelijk gebruikers.

Binnenkijken bij klanten

Volgens Microsoft is Nobelium al sinds mei bezig met dat digitale offensief. Het Amerikaanse techbedrijf heeft partners en klanten die al slachtoffer werden van de aanval op de hoogte gebracht. Ook Amerikaanse en Europese overheidsinstellingen werden geïnformeerd.

140
Microsoft zegt dat 140 bedrijven werden geviseerd, bij 14 zou ook daadwerkelijk zijn ingebroken.

Microsoft zegt dat 140 bedrijven werden geviseerd, bij 14 zou ook daadwerkelijk zijn ingebroken. Over welke ondernemingen het gaat, geeft Microsoft niet mee.

De hack die Nobelium vorig jaar uitvoerde, omschreven sommige experts als de grootste cyberaanval in tien jaar. Via software van het Amerikaanse bedrijf SolarWinds om netwerken, databases en servers te monitoren, slaagden de hackers erin en masse binnen te kijken bij de klanten van die softwaregroep. Ook Amerikaanse overheidsdiensten werden op die manier afgeluisterd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud