Advertentie
Advertentie

Sandberg: ‘Facebook heeft veel werk op de plank'

Sheryl Sandberg van Facebook ©AFP

Op een druk bijgewoonde bijeenkomst van Facebook in Brussel maakte Sheryl Sandberg, de nummer twee van het sociale netwerk, een uitgebreide knieval. ‘We moeten beter doen.’

Facebook – ’s werelds grootste sociale netwerk met 2,1 miljard leden – ligt onder vuur voor bepaalde wantoestanden op zijn platform. Europa vraagt het platform sneller op te treden tegen kwetsende berichten die in de nieuwsstroom komen, de Verenigde Staten doen onderzoek naar de verspreiding van fake news tijdens de Amerikaanse verkiezingen.

In dat klimaat trekt Sheryl Sandberg, de vaak geroemde operationele chef van het bedrijf en sterke vrouw achter topman Mark Zuckerberg, op promotoer door Europa. Op de Brusselse Kunstberg onderstreepte ze dinsdagochtend uitgebreid dat het bedrijf forse stappen onderneemt om ‘beter te doen’. Dat ze gekomen was om harten te winnen, bleek al bij de start. ‘Mijn zoontje vroeg vanochtend om een wafel mee te nemen.’

Facebook sleutelt aan een betere bescherming van privacy, het weren van aanstootgevende content en het ontmoedigen van de verspreiding van fake news, somde Sandberg op. ‘We hebben de laatste jaren hard gewerkt om de voordelen te maximaliseren, maar te weinig gedaan om de nadelen te minimaliseren’, zo maakte Sandberg de knieval.

Ze herhaalde het voornemen om het Facebookpersoneel dat ingezet wordt voor het reviewen van content op termijn te verdubbelen van 10.000 naar 20.000. Ook zelflerende algoritmes zullen hun rol spelen, beloofde ze. Die belofte viel vast goed voor een Europees publiek. Europa vraagt al langer dat kwetsende berichten sneller in het vizier van Facebook komen.

Ook in de bedrijfsvoering grijpt Facebook in, om de Europese klachten ter wille te zijn. Het sociale medium beloofde eind vorig jaar dat voor omzet die het lokaal boekt, ook lokaal belastingen zal betalen. Het is evenwel niet meteen duidelijk welke impact die maatregel zal hebben.

Maandag was Sandberg nog in Parijs, waar ze extra investeringen rond artificiële intelligentie beloofde. Facebook heeft een lab in Parijs dat onderzoek doet naar artificiële intelligentie. Later deze week trekt Sandberg nog naar het World Economic Forum (WEF) in Davos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud