SAP moet Oracle 1,3 miljard dollar

De Amerikaanse softwarereus Oracle heeft het proces tegen zijn Duitse rivaal SAP gewonnen. SAP moet Oracle een schadevergoeding 1,3 miljard dollar (953 miljoen euro) betalen wegens de schending van het auteursrecht.

De jury in een rechtbank in Oakland, Californië heeft na elf zitdagen Oracle gelijk gegeven. De rechtszaak draaide om een ‘diefstal’ van Oracle-materiaal door TomorrowNow. Dat bedrijfje, gespecialiseerd in het onderhoud van softwarepakketten, werd in 2005 voor 10 miljoen euro overgenomen door SAP. In 2008 werd de vennootschap opgedoekt.

In het drie jaar aanslepende geschil had SAP al toegegeven dat TomorrowNow wel degelijk fouten gemaakt heeft. De softwarereus toonde zich ook bereid om een eventuele schadevergoeding te betalen. Maar, zo zei het Duitse bedrijf, het topmanagement was helemaal niet op de hoogte van de wantoestanden bij het kleine dochterbedrijfje.

Volgens SAP kan de schade die Oracle heeft geleden dan ook niet groter zijn dan 40 miljoen euro. Oracle eiste 1,7 miljard dollar, voor de inbreuk van zijn copyright, het verlies van klanten en het feit dat SAP door de diefstal zelf geen software moest ontwikkelen.

Oracle krijgt uiteindelijk 1,3 miljard dollar toegewezen. De schadevergoeding is volgens het persagentschap Bloomberg even groot als SAP's verwachte nettowinst voor het vierde kwartaal, exclusief enkele kosten. SAP had voor het proces 160 miljoen dollar opzij gezet.

SAP zegt alle opties open te houden, inclusief de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud