Schoktherapie moet Imtech redden

©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Een nieuwe ontslagrond, een forse kapitaalverhoging en het afstoten van de ICT-divisie moeten het tij keren voor het noodlijdende technologiebedrijf Imtech.

De gevallen beursparel Imtech kan zich na een reeks forse ingrepen eindelijk gaan richten op herstel. De technisch dienstverlener kondigde dinsdag naast financiƫle resultaten onder meer een ontslagronde, een grote aandelenuitgifte en de verkoop van een onderdeel aan.

De ingrepen zijn vooral bedoeld om de schuldenlast van ruim 1 miljard euro te verlichten. Imtech belandde aan de rand van de afgrond door een grote fraude in Duitsland en een probleemproject in Polen die vorig jaar februari aan het licht kwamen. Sindsdien moest de voormalige beurslieveling klap na klap incasseren en verschrompelde de aandelenkoers tot 39 cent.

Operationeel gaat het nog niet goed met Imtech, stelde bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. Om het herstel te bespoedigen snijdt het bedrijf dieper in de organisatie. In de tweede helft van dit jaar verdwijnen in Nederland en Duitsland nog eens 750 banen, gelijkmatig verdeeld over beide landen. Ook wordt overtollige kantoorruimte van de hand gedaan. De ingrepen brengen circa 60 miljoen euro aan kosten met zich mee.

Imtech maakte dinsdag bekend dat het voor 600 miljoen euro aandelen gaat uitgeven. Daarvan wordt volgens financieel directeur Hans Turkesteen 500 miljoen euro gebruikt voor schuldreductie. De onderneming kondigde ook de verkoop van zijn ICT-divisie aan. De transactie met het Franse Vinci waardeert het onderdeel op 255 miljoen euro. De opbrengst wordt ook gebruikt om schulden af te lossen.

Na maandenlang onderhandelen met zijn banken kon Imtech ook een akkoord aankondigen. Het bedrijf krijgt tot het eind van het eerste kwartaal van 2016 uitstel van zijn financieringsvoorwaarden en de looptijd van alle kredieten is verlengd tot juli 2017. Turkesteen zei in een toelichting dat de rentekosten met de nieuwe afspraken met circa 70 miljoen euro zullen dalen.

Van de Aast toonde zich tevreden met de bankafspraken en zei dat Imtech nu de tijd en de ruimte heeft gekregen om te werken aan herstel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud