Shorters deden bitcoin kelderen

Sinds de bitcoin midden december piekte, is de virtuele munt al met zo'n 50 procent in waarde gedaald. ©EPA

De recente terugval van de bitcoin is te wijten aan de komst van zogenaamde futures, waarmee ook grote beleggers konden speculeren op een daling van de virtuele munt.

Sinds de bitcoin midden december piekte op een recordhoogte van net geen 20.000 dollar, is de virtuele munt al zo'n 50 procent van zijn waarde verloren. Vandaag schommelt de prijs van 's werelds bekendste digitale munt rond 9.300 dollar.

Voor die plotse terugval werden al meerdere redenen aangehaald. Zo zouden beleggers een deel van hun forse winsten willen veiligstellen nu de toezichthouders de markt voor virtuele munten meer aan banden willen leggen. 

Grote jongens

Maar uit een onderzoek dat de Federal Reserve van San Francisco samen met de universiteit van Stanford uitvoerde, blijkt dat de recente introductie van futures op virtuele munten een van de belangrijkste redenen is waarom de bitcoin de voorbije maanden naar beneden donderde. Dankzij die futures - afgeleide financiële producten waarmee je kan inspelen op een stijging of daling van de koers - konden voor het eerst ook grote investeerders aan de slag met de bitcoin.

Die grote jongens blijken de futures vooral te hebben gebruikt om te speculeren op een stevige daling van de bitcoin, leert het onderzoek. 'Tot midden december waren het vooral de optimisten die zich met bitcoin inlieten. Beleggers die er geld op wilden verwedden dat de koers van de bitcoin verder zou stijgen', zeggen de onderzoekers.

'I told you so'

'Tot midden december hadden ze gelijk, want door de groeiende vraag van de optimisten bleven de prijzen ook stijgen en trok de munt nieuwe beleggers aan', vervolgen de economen. 'Terwijl het pessimistische kamp geen manier had om te speculeren op een koersval en enkel kon hopen op een 'I told you so'-moment: zie je wel dat het fout loopt.' Daar kwam dus verandering in toen de derivatenbeurs van Chicago in december bitcoinfutures lanceerde waarmee beleggers short konden gaan op de virtuele munt. 

Opvallend: de onderzoekers zien in de recente calvarietocht van de bitcoin gelijkenissen met het uit elkaar spatten van de kredietzeepbel op de Amerikaanse woningmarkt in de jaren voor de financiële crisis. 'De boom in woonkredieten die we zagen in de prille jaren 2000 was te danken aan financiële innovatie en het herverpakken van leningen, wat optimistische beleggers lokte', klinkt het in het rapport. 'Aan dat verhaal kwam een einde toen nieuwe producten werden ontwikkeld waarmee pessimistische beleggers tegen de huizenmarkt konden gokken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud