Sociaal akkoord en nieuwe CEO in zicht bij Proximus

Interim-CEO Sandrine Dufour laat in het midden of ze kandidaat is om Dominique Leroy op te volgen. ©Olivier Pirard

De telecomgroep Proximus hoopt de komende twee weken twee hete hangijzers achter zich te laten. Vrijdag stelde interim-topvrouw Sandrine Dufour stabiele kwartaalcijfers voor.

Onder de ruim 12.000 werknemers van Proximus  is de rust de jongste weken wat weergekeerd na een turbulente periode. Ter herinnering: de vorige CEO, Dominique Leroy, had begin september haar vertrek aangekondigd naar het Nederlandse KPN, maar moest onder druk van de vakbonden sneller haar biezen pakken. Waarna ze haar nieuwe job kwijtspeelde na onthullingen over mogelijke handel met voorkennis. Het selectieproces voor een nieuwe CEO is de jongste maand flink opgeschoten. Er staan nog een vijftal kandidaten op de shortlist.

Door het plotse vertrek van Leroy leken ook de onderhandelingen met de vakbonden over een ingrijpende reorganisatie op een laag pitje te staan. Maar vrijdag, in de marge van de publicatie van de derdekwartaalresultaten, viel te horen dat een akkoord nog dit jaar rond kan zijn.

De sociale bemiddelaars gaan in de week van 4 november hun voorstellen voorleggen aan de medewerkers, waarna de gesprekken worden verdergezet. In de wandelgangen is sprake van een kleiner jobverlies dan de 1.900 banen die Leroy had vooropgesteld.

Omscholen

CEO ad interim Sandrine Dufour wil niets lossen over de inhoud van een mogelijk akkoord. Ze legde eerder wel de klemtoon op het omscholen van werknemers, met de boodschap dat ze het opleidingsbudget wil verdubbelen. Mogelijk vond Dufour daar de smeerolie om de vakbonden te laten instemmen met het banenverlies.

De topvrouw presenteerde vrijdag vrij stabiele resultaten over het kwartaal, dat weliswaar nog grotendeels onder het bewind van Leroy viel. Grote verrassingen toonden de cijfers niet, al maakten analisten zich een beetje zorgen over de trager dan verwachte groei van het aantal televisieklanten.

Concurrentie

De scherpere concurrentie van Orange Belgium en de Amerikaanse streaminggigant Netflix speelt daar wellicht in mee, al liet Dufour verstaan dat er zeker geen leegloop is van de huidige tv-klanten. Wel lijkt een verschuiving plaats te vinden van de duurste bundels met vier producten (tv, internet en vaste en mobiele telefonie) naar goedkopere bundels en diensten. Proximus voerde de voorbije maanden actief promotie voor zijn ‘triple play’-bundel Epic Combo, en voor zijn budgetmerk Scarlet. Een ander minpuntje is de sterke concurrentie op de bedrijvenmarkt, waar de omzet uit mobiele diensten onder druk staat.

Dufour gaf nog mee dat de klantencontacten steeds meer digitaal verlopen, waardoor het aantal oproepen in de callcenters van Proximus met 18 procent gedaald is. ‘Dat is aangenamer voor de klanten en bezorgt ons minder kosten.’

Nog handvol kandidaten voor topjob

De zoektocht naar een opvolg(st)er voor Dominique Leroy als CEO van Proximus loopt voorspoedig. Een lijst van 70 kandidaten die de headhunter Russell Reynolds had voorgesteld, werd herleid tot een longlist van 20, waaruit het benoemings- en remuneratiecomité vorige week een shortlist met een vijftal toppers heeft geselecteerd. De interviews met die kandidaten lopen volop. Een beslissing van de raad van bestuur kan er volgens ingewijden al volgende maand komen.

Of interim-CEO Dufour kandidaat is om Leroy op te volgen laat ze in het midden. De Française is al sinds 2015 financieel directeur en is in die tijd bevriend geraakt met Leroy, waardoor ze in elk geval goed op de hoogte is van het reilen en zeilen in de Proximus-torens. Als ze de topjob zou krijgen, wordt wel van haar verwacht dat ze Nederlandse lessen volgt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud