Advertentie

Stephen Elop: Van Nokia-flop naar top van Microsoft?

De Canadees Stephen Elop heeft met Nokia geen vuist kunnen maken tegen smartphonereuzen Samsung, Google en Apple. Bij Microsoft mag hij nog eens een poging ondernemen. Wie weet zelfs als opvolger van topman Steve Ballmer.

Elop maakte in september 2010 de overstap van Microsoft naar Nokia. De Canadees werd de eerste niet-Amerikaanse CEO bij de trots van Finland. Bij de Amerikaanse softwarereus was hij verantwoordelijk voor het uiterst winstgevende Office-softwarepakket.

Voordien leidde Elop de softwareproducent Macromedia, de producent van Flash (gebruikt voor het animeren van websites), die later werd overgenomen door het softwarebedrijf Adobe Systems. Daarna ging hij bij netwerkspecialist Juniper Networks aan de slag als operationeel directeur.

Zijn softwarekennis kon de 49-jarige ingenieur - en doctor in de rechten - goed gebruiken om een aantrekkelijker besturingssysteem voor de Nokia-telefoons te ontwerpen. De grootste gsm-producent ter wereld werd door de komst van de iPhone in 2007 en later de agressieve strategie van Samsung - met de hulp van het Google-besturingssysteem Android -volledig uit de markt gespeeld. En op de lucratieve smartphonemarkt braken de Finnen al helemaal geen potten. Het jongste succesnummer dateerde al uit 2006, de N95.

Geen wonder dat Elop begin 2011 in een interne e-mail - die werd gelekt - de grote woorden niet schuwde en brandhout maakte van zijn bedrijf en medewerkers: 'We staan op een brandend platform. We moeten er durven af te springen.' Een legendarische uitspraak die de man tot op vandaag achtervolgt.

Zijn analyse mocht er dan boenk op zijn, de voorbije drie jaar slaagde de vader van vijf kinderen (14 tot 21 jaar) - waaronder een meisjes drieling - er niet het Finse schip van koers te veranderen. Elop slaagde er niet in Nokia een nieuw elan en nodige uitstraling te geven. De sceptische analisten die Elops capaciteiten in twijfel trokken bij zijn aantreden in Helsinki kregen gelijk: 'Elop is uitstekend in het uitvoeren, maar hij heeft een gebrek aan visie.'

Het doet dan ook de wenkbrauwen fronsen dat Elop de topkandidaat is om Steve Ballmer op te volgen aan het hoofd van Microsoft. Tot nader order zal de Canadees de 'devices'-afdeling bestieren, de divisie die de weinig succesvolle tablet Surface lanceerde. Volgens heel wat waarnemers een tussenstap naar de hoogste post, de fanatieke recreatieve piloot ziet zijn kansen vandaag gevoelig stijgen, luidt het.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud