Telecomfusie creëert nieuwe Britse marktleider

De combinatie Virgin Media/02 onttroont BT als grootste telecomgroep in het Verenigd Koninkrijk. ©AFP

Liberty Global, de eigenaar van Telenet, en de Spaanse telecomgroep Telefonica fuseren hun Britse dochters Virgin Media en 02. De twee groepen zullen elk de helft van de nieuwe entiteit bezitten.

De deal hertekent de Britse telecommarkt en combineert de tweede grootste speler in breedband met de grootste mobiele speler. De combinatie creëert de grootste telecomspeler in het Verenigd Koninkrijk en het fusiebedrijf onttroont BT als grootste Britse telecomoperator.

540 miljoen pond
Synergieën
De twee fusiepartners rekenen jaarlijks op 540 miljoen pond aan synergieën, dankzij kostenverlagingen en de integratie van de mobiele entiteit van Virgin Media (EE) in O2.

De transactie waardeert 02 aan 12,7 miljard pond (14,6 miljard euro) en Virgin Media aan 18,7 miljard pond (21,45 miljard euro). De nieuwe groep zal een omzet van 11 miljard pond kunnen voorleggen en 46 miljoen klanten tellen. De Ierse dochter van Virgin Media maakt geen deel uit van de deal.

De twee rekenen jaarlijks op 540 miljoen pond aan synergieën, dankzij een verlaging van de kosten en de integratie van de mobiele entiteit van Virgin Media (EE) in O2. De joint-venture belooft 10 miljard pond te investeren de komende vijf jaar.

Schuldenberg

Telefonica krijgt als onderdeel van de transactie ook 5,7 miljard pond cash binnen. Daarmee kan de Spaanse telecomgroep haar hoge schuldenberg afbouwen. Ze probeerde al een tijd van haar Britse dochter af te raken, maar de verkoop van 02 aan BT mislukte door een njet van de mededingingsautoriteiten en ook een beursintroductie lukte niet.

Het is de vierde keer dat O2 van eigenaar verandert. Het werd oorspronkelijk opgericht als Cellnet binnen BT en vervolgens afgesplitst en geherlanceerd als MMO2. Telefonica kocht de mobiele speler in 2005 voor bijna 18 miljard pond.

Het is de grootste aangekondigde deal sinds het uitbreken van het coronavirus. Die heeft de fusie- en overnamemarkt wereldwijd in elkaar doen zakken. De koers van Telefonica  stijgt na de formalisering van de deal met iets meer dan 1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud