TikTok vecht verbod van Trump aan bij rechter

Volgens Tiktok is het verbod van president Trump puur politiek geïnspireerd. ©REUTERS

TikTok en haar moedermaatschappij ByteDance proberen via de rechter het verbod dat door de regering-Trump is uitgevaardigd van tafel te krijgen.

Ze hebben een klacht ingediend tegen het decreet van de Amerikaanse president waarmee Amerikaanse bedrijven wordt verboden zaken met hen te doen.

De president zou buiten zijn boekje zijn gegaan toen hij de app wilde verbieden. Hij deed dat volgens het Chinese bedrijf vanwege politieke redenen in plaats van om een 'ongebruikelijke en buitengewone bedreiging' voor de VS te stoppen, zoals de wet voorschrijft. TikTok stelt dat het verbod ook in strijd is met de Amerikaanse grondwet, specifiek met het recht op vrije meningsuiting van het bedrijf.

De acties van Trump zouden 'een online gemeenschap vernietigen waar miljoenen Amerikanen samenkomen om zich te uiten', aldus de klacht. Het bedrijf beweert ook dat het Amerikaanse ministerie van Handel 'bewijs negeerde' waaruit blijkt dat TikTok zich inzet voor de privacy en veiligheid van zijn Amerikaanse gebruikers.

WeChat

De juridische stappen komen er op het moment dat de VS de eerste stappen zetten tegen TikTok en ook WeChat, die volgens hen gegevens van gebruikers delen met de Chinese overheid.

De beide apps worden vanaf zondag gebannen uit appstores, zo kondigde het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag aan.

Concreet wordt het verboden om de filmpjesapp TikTok en chat-app WeChat te verdelen via appstores in de Verenigde Staten. Dat geldt ook voor updates van de apps. WeChat mag ook geen betalingen meer verwerken in de VS

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud