Toezichthouders waarschuwen voor privacyrisico's Facebook-munt

De libra, de digitale munt van Facebook, ligt onder vuur van toezichthouders. ©REUTERS

Zodra de Facebook-munt libra live gaat, kunnen de socialenetwerkgigant en zijn zakenpartners in een klap inzage krijgen in de persoonlijke data van miljoenen personen, waarschuwen de toezichthouders.

Facebook wil de libra, de digitale munt die betalen even makkelijk moet maken als een Whatsapp-bericht sturen, al in de loop van volgend jaar lanceren. Maar het project, dat een kleine twee maanden geleden werd onthuld, stoot op steeds meer weerstand van toezichthouders. 

Eerder deze zomer noemden de ministers van Financiën van de G7-landen de libra ondoordacht en uitten ze de vrees dat de digitale munt, gekoppeld aan de dominantie van Facebooks sociale netwerk, de stabiliteit van het financiële systeem kan bedreigen. Tijdens hoorzittingen in Washington toonden Amerikaanse Congresleden zich dan weer bezorgd over mogelijke schendingen van de privacy van wie de libra zou gebruiken.

Gemeenschappelijk statement

Velen onder ons kenden al situaties waarin Facebook met de informatie van mensen omsprong op een manier die niet beantwoordde aan de verwachtingen van zowel de regulatoren als zijn eigen gebruikers.
Toezichthouders

Diezelfde twijfel uiten privacywaakhonden uit Europa, de VS, Azië en Afrika nu in een gezamenlijke mededeling aan het adres van Facebook. De Amerikaanse technologiegigant heeft al geen goede reputatie wat privacy betreft.

Om tegemoet te komen aan eventuele kritiek had Facebook eerder al besloten om het beheer van de libra en de daaraan gekoppelde betaaldiensten over te laten aan een aparte stichting, de Libra Association. Die organisatie telt behalve Facebook nog 27 andere bedrijven, waaronder de betaalgiganten Mastercard en Visa, de streamingdienst Spotify en het telecombedrijf Iliad.

Maar de toezichthouders hekelen het feit dat Facebook en co. eigenlijk zeer weinig uitleg geven over hoe ze de privacy van de libragebruikers dan precies willen beschermen. Nochtans is er haast mee gemoeid. Eens de libra live gaat, kan het meteen inzage krijgen in de persoonlijke gegevens van miljoenen personen, klinkt het. 

Groot wantrouwen

De toezichthouders stellen Facebook en diens partners in het libranetwerk een aantal heel gerichte vragen over hoe ze exact zullen omspringen met die schat aan persoonlijke informatie en hoe ze erop toezien dat iedereen de regels naleeft. 

Het wantrouwen lijkt alvast groot. 'Velen onder ons, toezichthouders, hebben eerder al te maken gehad met situaties waarin Facebook met de informatie van mensen omsprong op een manier die niet beantwoordde aan de verwachtingen van zowel de regulatoren als zijn eigen gebruikers', staat in het statement.

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit bekijkt in september of ze het statement zelf ook onderschrijft. Het maakt die inschatting op een vergadering van de European Data Protection Board (EDPB), de vergadering van alle 28 privacywaakhonden. 'Het privacyaspect van libra volgen we zeker goed op', stelt voorzitter David Stevens in een reactie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud