TP Vision: nog eens 135 banen weg

(foto HH) ©Arie Kievit/Hollandse Hoogte

Bij TP Vision in Brugge, de voormalige tv-poot van Philips, moeten 90 vaste banen 'waarschijnlijk' sneuvelen. Bovendien worden 45 freelance medewerkers bedankt. Eind januari was al bekendgemaakt dat de helft van de activiteiten van Brugge naar Azië zou verhuizen, maar het was nog niet duidelijk hoeveel banen dat in ons land zou kosten.

'TP Vision plant een verdere besparing op de operationele kosten', luidt het, wegens slechte bedrijfsresultaten - vorig jaar beliep het verlies 240 miljoen euro. Dat daarbij in ons land ook banen zouden sneuvelen, was bij de vorige mededeling eind januari al duidelijk, maar er was nog geen cijfer op geplakt. Nu wordt het overleg met de vertegenwoordigers van de medewerkers gestart, 'in overeenstemming met de lokale voorwaarden', met andere woorden volgens de procedure van de Wet-Renault voor collectief ontslag.

De afgevaardigde van de christelijke bond LBC/NVK wijst erop dat niet alleen 90 van de 289 vaste banen bedreigd zijn, maar dat ook de samenwerking met 45 van de 49 freelance medewerkers wordt stopgezet. Vijf afdelingen worden gesloten, de andere worden afgeslankt. Eind mei vertrekken de eerste mensen, eind februari de laatste.

Het bedrijf brengt vanaf dit jaar de resterende softwareontwikkeling over naar Bangalore in India. Een aantal ondersteunende functies worden naar TPV verplaatst.

Qua activiteit in ons land blijft er het innovatiecentrum in Gent dat midden dit jaar wordt geopend en waar volgens de communicatie van het bedrijf ongeveer 350 mensen zouden werken. De vakbondsafgevaardigde merkt op dat er maar goed 200 mensen van Brugge naar Gent verhuizen, waar eerder een verhuizing van 300 mensen was beloofd. De rest komt uit Nederland en Luxemburg. 'Er zullen jaarlijks enkel nog drie tot vijf topmodellen ontwikkeld worden', zegt Vanden Broecke - tot nu worden veeleer 15 tv's per jaar ontwikkeld. 'De Innovatie Site Europa wordt een samenraapsel van restactiviteiten.' In Gent zal personeel van de ontwikkelingsafdeling uit Gent en Eindhoven aan de slag kunnen, samen met de serviceactiviteiten uit Brugge, Eindhoven en Amsterdam en de verkoopactiviteiten voor de Benelux, nu nog over de drie landen verspreid.

Al bij de aankondiging van die plannen, in september 2012, was bekendgemaakt dat de verhuizing van Brugge naar Gent gepaard zou gaan met banenverlies. Het is de zoveelste stap in het steeds verdere afslanken van de tv-productie van Philips in ons land. Uiteindelijk blijft enkel nog een onderzoeksafdeling voor de ontwikkeling van nieuwe televisietoestellen over. 

De christelijke bediendenbond merkt nog op dat de Vlaamse overheid aan TP Vision 10 miljoen euro overheidssteun beloofde voor innovatie en opleidingen en dat daarvan een eerste schijf van 2,5 miljoen euro vorig jaar is uitegekeerd.

TP Vision is nog voor 30 procent in handen van Philips, de rest is van het Taiwanese TPV. Philips maakte in januari bekend ook het resterende belang van 30 procent aan TPV te verkopen. Philips richt zijn pijlen nog op drie grote sectoren: gezondheidszorg, verlichting en lifestyle (sapcentrifuges, wekkers met licht in plaats van geluid...) en heeft de strijd opgegeven op de tv-markt, waar het niet kon optornen tegen de Aziatische spelers.  De verkoop van het belang in TP Vision moet nog worden afgerond.

Wereldwijd telt TP Vision ongeveer 2.000 medewerkers.

Hiermee zijn sinds begin dit jaar al bijna 2.700 arbeidsplaatsen bedreigd door grote saneringsoperaties. Hier een overzicht van aangekondigd jobverlies (gebruik de schuifbalken om de hele spreadsheet te zien): 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud