Tweede overname voor datacenterbeheerder LCL

©JONAS LAMPENS

Met de overname van een datacenter in de buurt van Namen krijgt LCL, de grootste Belgische beheerder van datacenters, voet aan de grond in Wallonië.

Het gaat hard voor LCL. Een dik jaar nadat de Belgische marktleider in het beheer van datacenters het serverpark in Huizingen van de beursgenoteerde IT-speler Atos voor 5,5 miljoen euro heeft gekocht, neemt hij vandaag een datacenter van de beursgenoteerde multinational Engie over. Hoeveel LCL deze keer betaalt voor de site is niet bekend.

De essentie

  • De datacenterspeler LCL doet zijn tweede overname in een jaar tijd.
  • Met een vijfde datacenter nabij Namen is LCL nu ook aanwezig in Wallonië.
  • Het energievraagstuk wordt de grootste uitdaging voor het bedrijf.

'Met dit vijfde datacenter breiden we onze dekking van de Belgische markt uit', zegt CEO Laurens van Reijen. Het datacentrum van Engie in Gembloux, nabij Namen, ligt centraal in de Waalse economie. 'LCL Wallonia One, zoals we het datacentrum herdopen, biedt goede aansluitingsmogelijkheden voor bedrijfslocatie en bedrijvenparken in heel Wallonië.'

De uitbreiding naar het Franstalige deel van het land biedt opportuniteiten om overheden beter tegemoet te komen in hun noden. 'Voor overheden kan het belangrijk zijn dat bepaalde data in Frans-, dan wel Nederlandstalig gebied bewaard worden', zegt van Reijen, die het bedrijf in 2002 oprichtte.

Uitwisseling data

Toen de Nederlands-Amerikaanse telecomspeler KPNQwest over de kop ging na de dotcomcrash kon van Reijen een koopje doen. Een datacentrum in Diegem waar niemand in geïnteresseerd was. 'Er was niks. Geen klanten. Geen bedrijf. We zijn erin geslaagd sinds de start jaarlijks met 10 procent te groeien.'

We zijn erin geslaagd sinds de start jaarlijks met 10 procent te groeien.
Laurens van Reijen
CEO LCL

En die groei is welkom. Er komt volgens van Rijen een consolidatie aan. De kleinere spelers zullen aan belang inboeten. Op termijn blijven enkel grotere datacenters over. Naast de aankoop van het datacentrum in Gembloux is ook het nieuwe datacentrum in Aalst bijna af. Kostenplaatje: 15,5 miljoen euro.

LCL

  • Opgericht in 2002 door Laurens van Rijen.
  • Beheerder van datacenters in Aalst, Antwerpen, Diegem, Huizingen en Gembloux.
  • 37 werknemers.
  • Beoogde omzet 2021: 15,5 miljoen euro.

LCL biedt noch IT-, noch clouddiensten aan. 'We hosten geen websites. We bieden wel een thuis aan servers die dat wel doen', zegt van Reijen. het Gentse hostingbedrijf Combell is bijvoorbeeld klant bij LCL. Maar het gaat niet alleen om het opslaan van data. 'Ook om de uitwisseling ervan', zegt van Reijen. 'Dankzij onze infrastructuur connecteren meer dan 40 telecomoperatoren met elkaar.' En ook wanneer u thuis het tweede seizoen van 'Lupin' op Netflix streamt, is de kans reëel dat de serie via een van de vijf datacentra van LCL passeert.

Energieverbruik

De grootste zorg van LCL is niet dat we met zijn allen steeds meer en steeds sneller internet gebruiken dankzij technologieën zoals glasvezelverbindingen en 5G. Wel het energieverbruik dat die connectiviteit met zich meebrengt. Elke kilowatt die een klant gebruikt, heeft ook een kilowatt nodig om af te koelen. Hoeveel energie de datacentra van LCL verbruiken, wil het bedrijf liever niet kwijt.

We zullen de komende jaren serieuze inspanningen leveren om onze datacenters zo efficiënt mogelijk te koelen.
Laurens van Reijen
CEO LCL

'We zullen de komende jaren serieuze inspanningen leveren om onze datacenters zo efficiënt mogelijk te koelen', zegt van Reijen. 'Duurzaamheid raakt de hele economie. Klanten zullen een duurzame dienstverlening van ons verwachten.' De nieuwe site in de buurt van Namen is al een stap in de juiste richting. Naast het datacentrum bevindt zich een zonnepark dat gebouwd werd om het datacentrum van stroom te voorzien.

'Daarnaast engageren we ons in het Klimaatneutraal Datacenter Pact (CNDCP)', zegt van Reijen. 'Het is de bedoeling CO2-neutraal te zijn tegen 2030.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud