Uber lijdt 5 miljard verlies in tweede kwartaal

De alternatieve taxidienst Uber verloor ruim 5 procent in waarde sinds hij in mei naar de beurs trok. ©ANP XTRA

De alternatieve taxidienst dook tussen april en eind juni voor meer dan 5 miljard dollar in het rood. Het aandeel gaat onderuit in de nabeurshandel in New York.

Beleggers hadden duidelijk op veel beter gerekend. In de aanloop naar de publicatie van het tweede kwartaalrapport sinds Uber begin mei naar de beurs trok was het aandeel donderdag namelijk bijna 9 procent de hoogte ingegaan. 

Maar de cijfers bleken dus beduidend slechter uit te vallen dan gehoopt. Tussen april en eind juni leed Uber een nettoverlies van 5,2 miljard dollar. Het grootste kwartaalverlies ooit voor de groep en ook minder dan analisten hadden verwacht. In dat cijfer zitten ook wel de eenmalige kosten verwerkt die gelinkt zijn aan de beursgang eerder dit jaar. 

De omzet dikte wel met meer dan 14 procent aan tot 3,2 miljard dollar. Maar ook daarmee deed Uber het minder goed dan voorspeld. 

Hogere kosten

Tegelijk stegen de kosten met 147 procent naar 8,65 miljard dollar. Dat geld is onder meer bedoeld voor onderzoek en ontwikkeling, maar het gros van de kosten gaat nog steeds naar promoties en aanmoedigingspremies om zoveel en zo snel mogelijk marktaandeel te winnen.

Topman Dara Khosrowshahi zei wel dat de druk op de prijzen geleidelijk begint af te nemen. Eerder had ook Ubers rivaal Lyft dat gesignaleerd.

Mopperende beleggers

Maar die sussende boodschap bleek duidelijk niet genoeg om beleggers te paaien. Kort na de publicatie van de tweedekwartaalcijfers joegen beleggers Uber tot 13 procent omlaag in de nabeurshandel. 

Veel plezier hebben beleggers nog niet beleefd aan Uber. Sinds de groep in mei zijn debuut maakte op Wall Street, is het aandeel met 5 procent in waarde gedaald.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect