Uitspraak in zaak Lernout & Hauspie pas in 2017

De uitspraak over de schadevergoedingen in de zaak Lernout & Hauspie, die in 2010 op strafrechtelijk gebied afgehandeld werd, wordt ten vroegste in 2017 verwacht. Dat blijkt uit de proceskalender die het Gentse hof van beroep voorstelt.

"Het wordt een gigantische taak omdat de burgerlijke vorderingen van ongeveer 20.000 partijen allemaal individueel moeten beoordeeld worden", zegt persrechter Martin Minnaert.

Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kan echter nu pas, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

De correctionele griffie zal vanaf maandag alle gekende partijen of hun advocaat een blanco verzoekschrift opsturen met opgave van de voorgestelde proceskalender. Het hof van beroep voorziet 30 april 2016 als laatste datum waarop de verweerders op burgerlijk gebied (de partijen die op strafrechtelijk gebied veroordeeld zijn) hun replieken moeten formuleren. Verwacht wordt dat het hof van beroep ten vroegste in 2017 een uitspraak zal doen over de schadevergoedingen.

Er is geen gevaar dat de zaak dreigt te verjaren, zegt persrechter Martin Minnaert van het Gentse hof van beroep. "Het wordt wel een gigantische taak omdat de burgerlijke vorderingen van ongeveer 20.000 partijen allemaal individueel moeten beoordeeld worden. Het zal afhangen van de betwistingen die tijdens de procedure gevoerd worden, wanneer er uitspraak zal volgen. Dat zal misschien in 2017 zijn."

Alle benadeelde partijen die een schadevergoeding willen, moeten tegen 31 januari 2014 het verzoekschrift overmaken aan de griffie van het hof van beroep. "Wie zich tijdens de behandeling van de strafzaak niet heeft aangemeld/gesteld als burgerlijke partij of wie eind oktober 2013 nog geen brief met het blanco verzoekschrift zou hebben ontvangen, kan het blanco verzoekschrift vinden op de website http://www.juridat.be/beroep/gent/index.htm (op de website dan het tabblad 'Inlichtingen' aanklikken, gevolgd door het aantikken van het tabblad 'Lernout en Hauspie')", meldt het Gentse hof van beroep. Naar schatting 3.000 tot 4.000 gedupeerden hebben zich individueel en los van belangenverenigingen als Deminor gemeld de voorbije jaren, en zullen tijdens de procedure hun schade moeten aantonen met bewijsstukken. Uiterlijk op 31 mei 2014 zal de griffie van het hof van beroep de definitieve conclusiekalender meedelen aan alle partijen die een verzoekschrift hebben ingediend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud