Universiteit Californië gooit zich in patentoorlog

Een van de doelwitten van Eolas Technologies is Facebook - Foto AFP

In de schaduw van de patentenoorlog tussen Apple en Samsung, heeft de University of California een rechtszaak aangespannen tegen Facebook, Disney en Wal-Mart. De 4 patenten in kwestie hebben betrekking tot interactieve technologie, maar de slaagkansen van de dagvaardingen lijken eerder klein.

De University of California spant de rechtszaken niet zelf aan. Het heeft de rechten daartoe in licentie gegeven aan Eolas Technologies, dat geleid wordt door een voormalige medewerker van de in San Francisco gevestigde universiteit.

Eolas staat in de VS bekend als een 'patent troll', een bedrijfje dat enkel bezig is met dergelijke licenties te verwerven, om er dan rechtszaken mee aan te spannen en schikkingen te treffen, waarop het een procent verdient.

De vraag is hoe groot de kansen zijn van Eolas. Van de 4 patenten die Eolas in de strijd werpt, werden er in het verleden al 2 als ongeldig verklaard door een jury in Texas. Toen had Eolas Amazon, Apple, Google, Yahoo en nog enkele anderen voor de rechter gesleept.

Een ander patent heeft echter wel al succes opgeleverd. Dat patent, toegekend in 1998, heeft betrekking tot technologie die het mogelijk maakt om internetbrowsers te gebruiken als platforms om er volledig geïntegreerde applicaties op te laten draaien. In 2004 werd Microsoft door een federale rechter veroordeeld tot een vergoeding van 565 miljoen dollar. Die zaak werd in 2007 uiteindelijk geschikt voor een niet nader genoemd bedrag.

Tegenwind

Eolas krijgt echter de wind van voren. Tim Berners-Lee, de uitvinder van de 'www', de eerste webbrowser en de eerste webserver, noemde de eisen van de 'patententrol' 'belachelijk'. Hij vindt dat de 4 patenten gewoon zouden moeten afgeschaft worden 'gezien de enorme hoeveelheid aan voorgaande voorbeelden van dezelfde technologie'.

Van de geviseerde bedrijven heeft voorlopig enkel Facebook gereageerd, met de traditionele mededeling dat ze de aanklacht 'krachtig zullen bestrijden'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud