Val Econocom niet te stoppen

Er is werk aan de winkel voor CEO Robert (links) en voorzitter Jean-Louis Bouchard van Econocom. ©Antonin Weber / Hanslucas

De Belgische IT-dienstengroep is opnieuw de grootste daler op Euronext Brussel. De winstwaarschuwing van vorige week is nog steeds niet verteerd.

Het vertrouwen in de Belgische IT-dienstengroep lijkt helemaal zoek. Econocom was jarenlang een expansief bedrijf dat diverse overnames deed en mooie resultaten kon voorleggen. Dat groeiverhaal lijkt nu te haperen.

Vorige week donderdag stuurde Econocom nabeurs onverwacht een persbericht uit met voorlopige halfjaarresultaten. Die waren niet zo best. Vooral de leasingdivisie TM&F heeft het moeilijk door uitgestelde contracten. De twee overige takken doen het beter. Maar Econocom moest een provisie van 10 miljoen euro aanleggen voor verschillende geschillen.

De ‘vertraging’ in de eerste jaarhelft noopt Econocom tot een herziening van zijn winstprognose, zeg maar een winstwaarschuwing. In april zei de groep nog dat de winst zou stijgen, nu wordt een winstdaling in het vooruitzicht gesteld. De courante bedrijfswinst zou blijven steken op 120 miljoen euro, waar 2017 154 miljoen opleverde.

De verrassende boodschap deed beleggers huiveren en analisten snijden in hun adviezen en koersdoelen. Vrijdag ging bijna een derde van de beurswaarde van Econocom in rook op. Maar de afstraffing was nog niet voorbij: maandag ging nog eens 6,8 procent van de koers en na een voorzichtig herstel op dinsdag (+3,45%) gaat het vandaag weer 5,1 procent lager. Tegen 2,62 euro staat het aandeel weer op het niveau van november 2014.

In precies een jaar vermagerde het aandeel met 63,5 procent. De neerwaartse trend was dus al langer bezig. Oorzaken waren onder meer de uitgifte van een converteerbare obligatielening van 200 miljoen euro (met aanzienlijke potentiële verwatering ) en een wissel van de macht. Robert Bouchard nam eind maart de leiding over van zijn vader Jean-Louis, de man die Econocom groot maakte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content