Verlies BlackBerry hoger dan beurswaarde

Duits bondskanselier Angela Merkel met een extra beveiligde Z10-smartphone van BlackBerry - Foto Reuters ©REUTERS

De Canadese smartphonefabrikant BlackBerry, die vorige maand plannen opborg om zichzelf te verkopen, heeft een gigantisch kwartaalverlies geboekt. Met 4,4 miljard dollar ligt dat verlies hoger dan de marktwaarde van het bedrijf, zo'n 3,3 miljard.

Meteen is duidelijk waarom BlackBerry zichzelf niet aan de straatstenen wist te slijten. De poging van het bedrijf om zich te herlanceren met een nieuwe generatie smartphones, draaide op een complete mislukking uit.

En nu pas komt de factuur van die mislukking binnen. BlackBerry moet fors afschrijven op zijn voorraad, een berg niet-verkochte Z10-smartphones, en boekte ook stevige minwaarden op allerhande andere activa.

Het resultaat is een kwartaalverlies van 8,37 dollar per aandeel. Ter vergelijking: vorig jaar ging het bedrijf amper 2 dollarcent per aandeel in het rood. De afschrijvingen en afboekingen waren in totaal goed voor 4 miljard dollar. Zonder die eenmalige elementen was er evengoed een verlies van 354 miljoen dollar of 67 cent per aandeel.

BlackBerry besliste vorige maand om alsnog op eigen houtje verder te gaan, nadat een poging om zichzelf te verkopen op niets uitdraaide. De pionier van de smartphonemarkt is nog een schim van zichzelf, nadat het bedrijf zich liet voorbijsteken door de iPhone en de pleiade aan smartphones die draaien op het Android-platform van Google.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud