Vlaamse innovatiecentra Microsoft rekenen op 300 jobs

Philippe Rogge, topman van Microsoft België,hoopt met het Vlaamse innovatiecentrum 300 jobs te creëren in drie jaar.

Microsoft lanceert vanavond officieel zijn eerste Vlaamse Microsoft Innovation Center (MIC), samen met de steden Kortrijk en Gent. De clustervorming rond eHealth moet de komende drie jaar 30 startende bedrijven en 300 jobs opleveren.

Met de opening van het Vlaamse MIC schrijft Microsoft zich perfect in in de Belgische federale logica. Drie jaar geleden opende de Amerikaanse ICT-groep zijn eerste Belgische innovatiecentrum in Bergen, en later ook één in Brussel.

In Vlaanderen wordt gekozen voor twee steden die buiten de klassieke driehoek Antwerpen-Gent-Leuven liggen. Genk en Kortrijk hadden al wat samenwerkingen lopen rond hun expertisecentra in gaming- en beveiligingstechnologie, en zijn naar Microsoft gestapt met het voorstel om samen een MIC te openen. Zo'n centrum brengt onderzoekers en ondernemers met elkaar in contact, organiseert opleidingen, begeleidt startende ondernemers en schrijft aanbestedingen uit voor bepaalde innovatieprojecten.

Het MIC Vlaanderen wordt vanaf 1 april geleid door Peter Dedrij, momenteel verantwoordelijk voor de partnerstrategie bij Microsoft Belux. Het centrum is een vzw met een jaarbudget van 1,32 miljoen euro per jaar, waarvan de helft wordt aangebracht door de twee steden (15 procent) en door de Vlaamse regering (35 procent)

Microsoft stopt 350.000 euro (30 procent) per jaar toe, en het restant (20 procent of 270.000 euro) is bestemd voor andere privé-partners die nog moeten worden geselecteerd. Volgens Microsoft-topman Philippe Rogge zijn er al heel wat kandidaten, maar moet het gaan om partners die ook inhoudelijk iets kunnen bijbrengen.

'De doelstelling van het MIC is om binnen de drie jaar 30 bedrijven op te starten en 300 jobs te creëeren' zegt burgemeester Wim Dries van Genk, die de C-Mine-site ter beschikking stelt van de vzw. Dat die doelstelling niet overdreven is, wordt volgens Rogge bewezen door het drie jaar oude Waalse MIC. 'Daar werden intussen 30 startups begeleid, goed voor 266 jobs. Er werden twaalf projectopdrachten uitgeschreven waar 300 bedrijven hebben op ingeschreven.'

Ook in Bergen was er destijds sprake van een expertisecentrum rond eHealth, maar dat plan heeft gaandeweg plaatsgemaakt voor andere competenties, onder meer rond gamingsoftware die in die streek sterk aanwezig is. 'Het eHealth-thema was daar niet verankerd in het lokale beleid. In Vlaanderen is dat wel het geval', zegt Rogge. De Vlaamse inbreng valt onder het strategisch plan 'Vlaanderen In Actie', het paradepaardje van minister-president Kris Peeters.

Genk bouwt rond C-Mine een ecosysteem uit rond bedrijfjes die actief zijn in gaming en natuurlijke user interfaces, zoals stem- en bewegingscontrole. Ook de zogenaamde MAD Faculty (Media, Arts & design), een fusie van de hogere kunstopleidingen PHL en KHLim, heeft er één van haar twee campussen. In Kortrijk bestaat dan weer een cluster rond beeldvorming en beveiligingstechnologie, met onder meer Barco, de hogeschool HoWest en de Kulak. Ook de ziekenhuizen uit beide regio's hebben interesse in het nieuwe innovatiecentrum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud