Advertentie

Voormalige topman Wirecard opgepakt

Markus Braun stapte op als CEO van Wirecard. ©BELGA

Het Duitse gerecht heeft Markus Braun laten arresteren, de man die vorige week opstapte als CEO van de Duitse gevallen techparel Wirecard.

Een dag nadat het Duitse fintechbedrijf Wirecard  heeft toegegeven dat een kwart van de activa - 1,9 miljard euro - fictief zijn, heeft de politie in Munchen Markus Braun opgepakt. Hij was tot vorige week de CEO van het bedrijf.

Zo valt beetje bij beetje het doek over een van de belangrijkste Duitse parels in de fintechsector. Onder impus van Braun was Wirecard sinds het einde van de jaren 90 uitgegroeid tot een van de grootste specialisten in betaaltechnologie. De groep verwerkt achter de schermen betaaltransacties en kon de voorbije jaren enorm profiteren van de snellere digitalisering en de opmars van e-commerce.

Daardoor werd Wirecard al snel een beurslieveling: eind vorig jaar schommelde marktwaarde van het bedrijf nog rond de 18 miljard dollar. Eerder dit jaar overwoog Wirecard nog de krachten te bundelen met de Duitse financiële bankenreus Deutsche Bank, meldt het financiële persagentschap Bloomberg.

2 miljard zoek

Nochtans waren er toen al berichten dat de cijfers niet klopten en dat Wirecard de omzet artificieel had opgepomt. Als gevolg daarvan moest Wirecard de publicatie  van de resultaten voor het voorbije boekjaar tot vier keer uitstellen. Daarna zei boekhoudkantoor EY een gat van bijna 2 miljard euro in de boeken te hebben gevonden, met aanwijzingen van fraude. 

Eind vorige week stapte Markus Braun op als CEO van het bedrijf. Maandag gaf Wirecard de uitleg voor het gat van een kleine 2 miljard euro: het geld bestaat niet.

'De raad van bestuur van Wirecard concludeert op basis van verder onderzoek dat de kans reëel is dat de bankrekening van 1,9 miljard euro niet bestaat', deelde het bedrijf maandag mee.  

Dinsdag pakte de politie Markus Braun op, bevestigt het parket van Munchen aan Bloomberg. Hij wordt ervan verdacht de boekhouding van het bedrijf te hebben gemanipuleerd.

Intussen vecht Wirecard om te overleven. Het betaalbedrijf is volop aan het onderhandelen met zijn schuldeisers en zou een zware herstructurering aan het voorbereiden zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud