Waar komt de Apple Store in Brussel?

Concepttekening van het gebouw waar hoogstwaarschijnlijk de eerste Apple Store van België komt. ©RV

Op de Guldenvlieslaan in Brussel gaapt al 15 jaar een gat. Twee jaar lang verborg het kunstwerk ‘Cityscape’ van Arne Quinze de urbanistische schande. Dít is de site waar Apple op wacht om zijn eerste Belgische Apple Store te openen, fluistert de vastgoedmarkt.

Dat ons land een Apple Store krijgt, staat buiten kijf. De winkels van de Amerikaanse technologiegroep - 361 intussen al - zijn steeds essentiëler in haar succesverhaal. Wie binnengaat en een iMac, iPad of iPod ‘beleeft’, loopt gegarandeerd met een Apple’tje of een bestelbon naar buiten. De Stores zijn goed voor 15 procent van de winst van Apple. Elke winkel trekt wekelijks gemiddeld 22.000 klanten.

Maar wanneer opent de eerste Apple Store in België? En vooral: waar? Het is een van best bewaarde geheimen op de Brusselse vastgoedmarkt.

Toch is speuren naar de meest waarschijnlijke locatie(s) nu ook weer niet zó moeilijk. Apple staat bekend als een erg kieskeurige huurder en stelt ongewoon hoge eisen aan een Apple Store-locatie. Maar laat nu net het betere vastgoed dat op korte termijn vrijkomt in ons land, bijzonder klein zijn.

Brusselse Bovenstad

Hoeveel Belgische locaties komen in aanmerking als we met al die factoren rekening houden? Bitter weinig. En dat is niet alleen te wijten aan de vele eisen die Apple stelt. Het restrictieve vergunningsbeleid, de regelneverij en het nimby-syndroom (not in my backyard) remmen ontwikkelingen af.

De eerste Belgische Apple Store komt logischerwijze in Brussel, de hoofdstad van Europa. De eerste keuze is de rijkere bovenstad, die na een moeilijke periode rond het millenium weer in de lift zit.

De Guldenvlieslaan houdt de Waterloosesteenweg, de Naamsepoort, de Elsensesteenweg, de Louizapoort en de Louizalaan samen. Die rode draad is evenwel al 15 jaar over 50 meter verbroken. Tussen de Lakenweverstraat en de Ridderstraat gaapt een kale ruimte. De Britse groep Heron was na zes jaar niet verder geraakt dan de afbraak van de site van 6.500 m². In 2005 nam Prowinko het project over. Om de dode plek wat te verstoppen, liet het in afwachting van zijn project in 2007 het tijdelijke kunstwerk ‘Cityscape’ van Arne Quinze neerzetten.

Le Toison d'Or

Prowinko hoopt tegen het najaar alle vergunningen op zak te hebben. De impressiebeelden die al even circuleren, doen alvast aan bestaande Apple Stores denken. Prowinko is wel nog niet 100 procent zeker van alle vergunningen, al zit het er nu echt wel in. De grote troef is dat dit in Brussel het enige retailproject van topkwaliteit is in een vergevorderd stadium van voorbereiding. Een opening van een Apple Store binnen twee tot drie jaar in Prowinko’s Le Toison d’Or staat bij iedereen die het topsegment van binnenuit kent, met stip op één.

Pas bij een eventuele tweede Belgische Apple Store zal er competitie zijn tussen Brussel en Antwerpen.  Het wordt Brussels first.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud