Advertentie
Advertentie

Wall Street-veterane wordt financieel brein Google

Ruth Porat ©Bloomberg

Ruth Porat ruilt na 28 jaar de zakenbank Morgan Stanley in voor het technologiebedrijf Google, waar ze financieel directeur wordt. Het is het jongste salvo in de groeiende talentenstrijd tussen Wall Street en Silicon Valley.

Lang heeft Google niet moeten zoeken naar een nieuw financieel brein sinds CFO (financieel directeur) Patrick Pichette twee weken geleden met een opmerkelijke afscheidsbrief zijn ontslag bij de technologiereus aankondigde. Vanaf 26 mei wordt de 57-jarige Ruth Porat de nieuwe CFO.

Porat heeft er een carrière van liefst 28 jaar bij het Wall Street-huis Morgan Stanley opzitten. Ze ging er in 1987, vlak voor de oktobercrash, aan de slag. De voorbije vijf jaar kuiste ze als CFO samen met CEO James Gorman de balans van de zakenbank grondig op en focuste ze resoluut op vermogensbeheer, dat meer stabiele inkomsten oplevert.

Tijdens de financiële crisis was Porat als Morgan Stanley-zakenbankier mee betrokken bij verschillende grote deals, vooral dan de nationalisering van de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac. Politico bestempelt haar als 'de invloedrijkste vrouw van Wall Street'.

Het is zo tragisch dat vrouwen denken dat ze met het andere deel van hun leven moeten wachten tot ze professioneel iets betekenen
Ruth Porat
Nieuwe CFO Google

Porat staat te boek als een extreem harde werker - bij het begin van haar carrière op Wall Street klopte ze er de 'klassieke' 80 uren per week - en gruwt naar eigen zeggen van concepten als werk-levenbalans.

Voor haar vloeien werk en gezin naadloos ineen. 'Stel de rest van je leven niet uit tot later', luidde in een interview haar advies voor vrouwen die carrière willen maken. 'Je moet een mix vinden. Het is zo tragisch dat vrouwen denken dat ze met het andere deel van hun leven moeten wachten tot ze professioneel iets betekenen.'

Amazon.com

Maar ook al is Porat een Wall Street-veterane, toch is Silicon Valley haar bepaald niet vreemd. Ze groeide er op - haar vader was decennialang onderzoeker aan Stanford University, waar ze haar diploma economie haalde - en was tijdens de dotcomboom in de jaren negentig een van de invloedrijkste zakenbankiers.

Ze bracht onder meer Amazon.com, eBay en Netscape naar de beurs en werkte nauw samen met Mary Meeker, de toenmalige internetanaliste van Morgan Stanley. Meeker kreeg vanwege haar invloedrijke rapporten de bijnaam 'Queen of Internet'. Ze is de meter van de drie zonen van Porat. 

Porat keert zo terug naar haar Californische roots, een verhuizing die nog eens de gewijzigde krachtsverhouding tussen Wall Street en Silicon Valley illustreert. Zo plukte Twitter vorig jaar zijn nieuwe CFO, Anthony Noto, weg bij Morgan Stanleys rivaal Goldman Sachs.

Maar het gaat lang niet alleen om toptalent: jonge wiskundigen, bijvoorbeeld, kiezen er steeds vaker voor om in Californië in plaats van op Wall Street aan 'data mining' te doen. Wall Street heeft het, mede door de strenge regelgeving na de bankencrisis, steeds moeilijker de verloningspakketten van het florerende Silicon Valley bij te benen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud