Advertentie
Advertentie

'We gaan Google achterna, niet Apple'

Philippe Rogge, de topman van Microsoft BeLux. (foto: DL) ©Dries Luyten

Dankzij de overname van de mobilofonieactiviteiten van Nokia zal Microsoft in de toekomst eigen toestellen op de markt kunnen brengen. Dat zal gebeuren in een open model, waarbij ook andere producenten het Windows-besturingssysteem kunnen gebruiken.

'We zijn voor telefonie eerder vergelijkbaar met Google dan met Apple', dat een gesloten systeem heeft. Dat zegt Philippe Rogge, de topman van Microsoft BeLux.

Rogge verwijst naar de recente overname van Motorola door Google, waarmee de Amerikaanse internetgigant ook zijn eigen hardwareleverancier in huis haalde. Een gelijkaardige stap zet Microsoft met de overname van de kernactiviteiten van Nokia voor 5,44 miljard euro.

'We hadden als Microsoft tot nu toe geen eigen telefoontoestellen', aldus Rogge. 'Dankzij de overname zullen we nu ook met eigen toestellen op de markt kunnen komen.' Dat zal volgens Rogge gebeuren in een 'open model': producenten als HTC, Samsung en Huawei zullen Windows Phone, het besturingssysteem van Microsoft voor smartphones, kunnen blijven gebruiken in hun toestellen.

Microsoft, vooral bekend als softwareleverancier en aanbieder van onlinediensten (zoals cloud computing), focust sinds ruim een jaar ook op hardware, stelt Rogge. Dat begon met de lancering van de tablet 'Surface' in juni vorig jaar. 'Sinds een jaar geleden - iets te laat, ik geef het toe - zijn we echt begonnen in de smartphonemarkt', zegt Rogge. 'Op die tijd is Windows Phone opgeklommen van 0 procent marktaandeel tot net onder 10 procent. Wereldwijd bekleden we de derde positie', na Android (Google) en iOS (Apple).

De topman van Microsoft BeLux verwacht weinig impact van de overname in België. 'Er is een enorme complementariteit in de businessmodellen', beklemtoont hij. Zo heeft Microsoft geen eigen telefoonhardwareteams.

Microsoft België werd in 1989 opgericht en viert volgend jaar zijn 25ste verjaardag. Het bedrijf telt 350 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud