Advertentie

Wie zijn de Nederlanders die voor eBay aan de slag mogen?

Pieter van der Does , CEO van Adyen. ©Bloomberg

Na een huwelijk van meer dan vijftien jaar ruilt de Amerikaanse veilingsite eBay PayPal in voor het vrij onbekende Adyen. Wie zijn de Nederlanders die online betalingen zo makkelijk maken dat ze nu 2,3 miljard dollar waard zijn?

Amper twee weken nadat het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen aankondigde een beursgang voor te bereiden, mochten onze noorderburen een volgend triomfantelijk bericht de deur uit sturen. In de toekomst handelen zij - en niet langer PayPal - de betalingen bij eBay  af. Maar liefst acht op de tien grote e-commercebedrijven gingen intussen met Adyen in zee, van Facebook en Spotify tot Uber en Netflix.

Het is een kroon op het werk van Pieter van der Does en Arnout Schuijff, het duo dat het bedrijf in 2006 uit de grond stampte. In pijlsnel tempo werd Adyen meer dan twee miljard euro waard, waardoor het een van de weinige Europese unicorns is geworden.

De twee oprichters kenden elkaar al langer, want in 1997 lanceerden ze samen het betalingssysteem Bitbit. Zeven jaar later werd het bedrijf, dat toen een omzet van 30 miljoen euro had, voor 100 miljoen euro aan Royal Bank of Scotland verkocht.

Meer dan een interface

Die cijfers verbleken bij de duizelingwekkende groei van Adyen. In 2016 verwerkte het bedrijf voor 90 miljard dollar aan transacties, een stijging van 80 procent in vergelijking met het vorige jaar. Op een omzet van 659 miljoen euro werd een nettowinst van 113 miljoen euro genoteerd. Waar zit de kracht van het platform? Uit de lessen die de oprichters van hun Bitbit-periode trokken, zo blijkt. 'We beseften dat we niet alleen een mooie interface aan de klanten moesten aanbieden, maar dat het systeem pas echt werkt als ook de achterkant van het platform daar goed op aansluit', zegt Pieter van der Does daarover.

Twee jaar na de verkoop van Bitbit, op de dag dat het lockup-contract verliep (vaak wordt in dergelijke contracten vermeld dat de verkopers voor een bepaalde periode geen soortgelijke dienst mogen beginnen), werd Adyen gelanceerd. Een gelijkaardig bedrijf dat licenties voor Visa en Mastercard heeft én deals met lokale partners sluit. Hierbij helpt het dat Adyen flexibeler is dan de concurrentie, zij accepteren niet minder dan 150 verschillende valuta. In ons land sloot het bijvoorbeeld een deal met Bancontact en in Nederland met iDeal.

Gestroomlijnd proces

Daar waar concurrenten vooral op de voorkant focussen - een flitsende pagina die de betaling afhandelt - zorgt Adyen dat ook de saaie IT die erachter steekt daar mooi op aansluit. Door het hele proces te controleren en te stroomlijnen zullen mensen minder snel geneigd zijn om hun betaling vroegtijdig af te breken, klinkt het bij de oprichters, die beweren dat handelaren die met hen werken 1% meer verkopen.

Een procent die veel impact kan hebben voor bedrijven met monsteromzetten, getuige het klantenbestand van de Nederlanders. Waar nu dus ook eBay aan wordt toegevoegd, dat na vijftien jaar de banden met PayPal - ooit een dochterbedrijf - breekt. Klanten kunnen nog steeds met PayPal afrekenen, maar het wordt niet langer de voorgestelde betaalmethode. Toen het nieuws werd aangekondigd, duikelde de koers van PayPal een kleine tien procent omlaag en steeg eBay met zo'n 15 procent.

Een eigen bank?

De Nederlanders zelf blijven er redelijk nuchter onder en denken in de toekomst nog harder te kunnen groeien. Onder andere door hun businessmodel (licht) te wijzigen. In juni 2017 bleek namelijk dat Adyen een bankvergunning had aangevraagd - en gekregen. Met zo'n vergunning op zak kan het bedrijf voortaan klanten rechtstreeks uitbetalen, zonder afhankelijk te zijn van andere spelers. Opnieuw krijgt Adyen weer wat meer controle in handen, wat onvermijdelijk tot meer betalingen - en hogere winstmarges - zal leiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud