Advertentie

Wikimedia vecht 'vergeetplicht' aan

©Photo News

'Het recht om vergeten te worden' is in strijd met de normen en waarden van Wikimedia, zegt de organisatie in een verklaring. Wikimedia richtte inmiddels een aparte pagina op waar het zijn vergeetverzoeken publiceert.

Wikimedia - dat is de organisatie boven alle wiki-websites waarvan de encyclopedie Wikipedia wellicht de bekendste is - uit scherpe kritiek op 'het recht om vergeten te worden'.

'Wikimedia levert educatieve, informatieve en historische inhoud aan de wereld', klinkt het bij de organisatie. 'Die inhoud mag niet verstoken blijven voor internetgebruikers op zoek naar waarheidsgetrouwe en relevante informatie.'

De organisatie kwam er vorige week achter dat een aantal links naar Wikipedia-pagina's niet langer zichtbaar waren in de zoekresultaten van Google. Dat bepaalde links verwijderd worden, is een gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie eerder dit jaar waardoor EU-burgers het recht hebben 'om vergeten te worden'. Specifieke zoekresultaten worden dan op aanvraag geschrapt uit de resultatenpagina van Google of andere zoekmachines.

'Die uitspraak ondermijnt de vrije en accurate toegang tot gegevens over personen en evenementen', luidt het bij Wikimedia. 'De impact op Wikipedia is direct en kritiek.'

De enige voorwaarde om in te gaan op vergeetverzoeken is dat de informatie 'inadequaat, irrelevant of gedateerd' is. Die voorwaarden interpreteerde Google heel ruim. Een belangrijke nuance is dat enkel zoekresultaten verwijderd worden, nooit de originele pagina zelf.

De zoekmachine ontving inmiddels meer dan 92.000 vergeetverzoeken, op meer dan de helft van de verzoeken ging de internetreus in. Minstens 50 van de verwijderde resultaten waren links naar Wikimedia-pagina's. Mogelijk zijn het er meer want zoekmachines hebben niet de verplichting om elk verzoek kenbaar te maken aan de betrokken site. Van die 50 zijn de meeste links naar de Nederlandse Wikipedia.

'Accurate zoekresultaten verdwijnen zonder uitleg, bewijs of rechterlijke toetsing', zegt Wikimedia. 'Daardoor ontstaan er gaten in het geheugen van het internet.'

In sommige gevallen sturen zoekmachines notificaties naar de betrokken sites als ze uit de resultatenlijst geschrapt wordt. Uit protest tegen het gebrek aan transparantie ontwierp Wikimedia een pagina waarop het die mededelingen van zoekmachines gaat publiceren.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud