'Wilt u privacy? Dump uw Facebook-account'

©REUTERS

Het Europees Hof van Justitie beslist tegen eind dit jaar of de EU-lidstaten mogen voorkomen dat bedrijven als Facebook, Google en Amazon de data van hun Europese gebruikers naar hun thuisland VS versassen.

De Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems, de luis in de pels van Facebook. ©DIETER NAGL/AFP

Het is andermaal de Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems (foto) die de kat de bel aanbindt. In Ierland, waar Facebook zijn Europees hoofdkwartier heeft, diende hij een klacht in tegen het feit dat de socialenetwerksite zijn Europese data heeft overhandigd aan de Amerikaanse geheime diensten. Die transfer is volgens Schrems in strijd met de Europese wetgeving.

De Ierse rechter speelde de klacht door naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat moet nu beslissen of het zogenaamde Safe Harbor (veilige haven)-akkoord tussen Europa en de VS in de huidige wereld nog steek houdt. Want toen de overeenkomst in 2000 werd getekend, hadden we van klokkenluider Edward Snowden nog niet gehoord dat de Amerikaanse geheime diensten toegang hebben tot de gebruikersdata van technologiebedrijven als Facebook, Google, Amazon en Yahoo.

Safe Harbor

Safe Harbor bepaalt dat bedrijven ook in de VS de Europese privacynormen respecteren. Maar in een hoorzitting dinsdag in Luxemburg gaf de advocaat van de Europese Commissie, Bernhard Schima, toe dat 'Safe Harbor niet verzekert dat de VS over het algemeen een adequaat niveau van bescherming (van de data, red.) onderschrijven.'

Als u vreest dat uw data te grabbel liggen voor de Amerikaanse autoriteiten, is uw Facebook-account dumpen een goed begin.
Bernhard Schima
Advocaat van de Europese Commissie

En nu mag u helemaal de wenkbrauwen fronsen: 'Als u vreest dat uw data te grabbel liggen voor de Amerikaanse autoriteiten, is uw Facebook-account dumpen een goed begin.' Dat antwoordde Schima aan advocaat-generaal Yves Bot toen die de advocaat van de Commissie vroeg of er een manier bestaat om te voorkomen dat zijn persoonlijke data ter beschikking staan van de Amerikaanse autoriteiten.

Bot zal op 24 juni zijn opinie over de zaak publiceren. Een niet-bindend advies, maar in het merendeel van de gevallen volgt het Europees Hof in zijn uitspraak - vier tot zes maanden later - de visie van de advocaat-generaal.

Bescherming

Onder 'safe harbor' zijn de persoonlijke data van EU-burgers niet beschermd tegen buitenlandse autoriteiten.
Herwig Hofmann
Eén van de advocaten van Max Schrems

Volgens de advocaten van Schrems moeten de VS en de EU hun datatransferpact herzien. 'Het akkoord was 15 jaar geleden onwettig en het akkoord is vandaag onwettig', zei een van de advocaten van de Oostenrijkse student. Een collega vulde aan: 'Onder Safe Harbor zijn de persoonlijke data van EU-burgers niet beschermd tegen buitenlandse autoriteiten.'

Een herziening van Safe Harbor zit sowieso in de pijplijn, aangezien Europa en de VS na de onthullingen van Snowden twee jaar geleden onderhandelingen hebben opgestart.

Het eerste datacenter dat Facebook buiten de VS opende - midden 2013 - staat in het Zweedse Lulea. ©Bloomberg

Als het van Schrems afhangt, moeten EU-lidstaten het recht hebben om een transfer van data van hun inwoners naar de VS tegen te houden. In die eis wordt de luis in de pels van Silicon Valley door enkele landen gesteund, met name België, Polen en Oostenrijk.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud