Windows is niet gevreesde sof voor Microsoft

CEO Steve Ballmer ©REUTERS

Microsoft heeft in zijn tweede kwartaal bijna exact volgens de analistenverwachtingen gepresteerd. En, belangrijk voor de toekomst van het bedrijf, de Windows-poot van Microsoft kende een sterk kwartaal.

Microsoft rapporteerde nabeurs een winst van 0,76 dollar per aandeel op een omzet van 21,45 miljard dollar. Veel verschilt dat niet van de analistenconsensus, die vastlag op een winst van 0,75 dollar op een omzet van 21,6 miljard dollar.

Meer dan de algemene prestatie, hield de markt angstvallig een oogje op hoe de Windows-afdeling van Microsoft zou presteren. De groots opgezette lancering van softwareplatform Windows 8 moest Microsoft de komende jaren een nieuw elan bezorgen en terug aansluiting geven bij de absolute top. Vooral dan omdat het systeem ook werkbaar moest zijn voor smartphones en tablets, zodat Microsoft niet meer zo afhankelijk zou zijn van de pc-verkoop.

Dat Microsoft 1,5 miljard dollar vrijmaakte voor de marketing van Windows 8, zegt genoeg over hoe belangrijk Microsoft het platform zelf inschat voor de toekomst.

Voor het kwartaalrapport, was niemand er echt gerust in. Mopperende partners en lauwe reviews leken erop te hinten dat Windows 8 maar weinig zou aanslagen bij de consument. Maar de marketing lijkt toch zijn vruchten te hebben afgeworpen.

De Windows-divisie van Microsoft zag de omzet met 24 procent stijgen tot 5,88 miljard dollar. Microsoft erkende wel ook een hoop pre-orders, die eigenlijk al betaald waren in het vorige kwartaal, nu pas in de cijfers. Zonder die eerdere verkopen, zou de omzet 'maar' met 11 procent zijn gestegen.

Dat Windows 8 goed verkocht, wil echter nog niet zeggen dat ook de recent gelanceerde tablet van Microsoft, de Surface, het goed doet bij consumenten. De entertainment & devices-poot van Microsoft zag de omzet met 11 procent achteruitgaan. Analisten wijzen er echter op dat Microsoft vorig jaar Kinect - een nieuwe manier om te gamen met de populaire XBox - lanceerde, dus dat het beeld mogelijk vertekend is.

De andere inkomstenstromen van Microsoft bleven het overigens goed doen. Zo klom de omzet van Office met 10 procent tot 5,69 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud