Winst Alphabet onder de verwachting

©EPA

Alphabet, het moederbedrijf boven Google, heeft in het vierde kwartaal van 2017 een winst geboekt van 9,70 dollar per aandeel. Dat is minder dan de 9,89 tot 10 dollar per aandeel dat analisten hadden verwacht.

Alphabet heeft over het vierde kwartaal van 2017 een omzet geboekt van 32 miljard dollar, 24 procent meer dan een jaar geleden en hoger dan verwacht. De nettowinst steeg exclusief een eenmalige belastingvoorziening met 28 procent naar bijna 7 miljard, of 9,70 dollar per aandeel.
Die eenmalige voorziening houdt verband met de Amerikaanse belastinghervorming. In het buitenland aangehouden winsten worden dankzij deze hervorming eenmalig belast tegen 15,5 procent. Het bedrag mag overigens uitgesmeerd over acht jaar worden afgedragen aan de fiscus

Voor de cijfers bekend werden stond de beurskoers aardig onder druk. Na de cijfers volgde enig herstel.

Over heel 2017 komt Alphabet op een 23 procent hogere omzet van 111 miljard dollar en de winst stijgt met 16 procent naar 22,6 miljard dollar. Door de belastingvoorziening kwam de boekhoudkundige winst op 12,6 miljard dollar en per aandeel op 18 dollar. Het bedrijf had eind 2017 102 miljard dollar in kas, 18 procent meer dan eind 2016. 

Google boven

Google is binnen Alphabet goed voor 99 procent van de omzet. Het bedrijfsresultaat is in het vierde kwartaal met 8,7 miljard zelfs hoger dan van de groep, omdat op de zogenoemde ‘other bets’ een negatief bedrijfsresultaat van 0,9 miljard dollar is gemaakt. Alles volgens de officiële Amerikaanse boekhoudmethode, waarin eenmalige plussen en minnen worden meegeteld.

Tot de ‘other bets’ behoren onder andere Google X, het laboratorium waar letterlijk van alles wordt onderzocht, Waymo, de zelfrijdende auto, Nest, de slimme thermostaat en Verily Life Sciences. Het bedrijf onderzoekt verder middelen die veroudering tegengaan, is druk met glasvezelkabels en investeert in tal van jonge bedrijven.

Clouddiensten groeien hard  

De clouddiensten van Google groeien hard, maar moeten dan ook van ver komen. Volgens Google-ceo undar Pichai maakt dit onderdeel nu ieder kwartaal minstens 1 miljard omzet. Het afgelopen jaar sloot Google hiervoor strategische samenwerkingsverbanden met Salesforce, dat administratieve software maakt, en Cisco, leverancier van allerlei technologische hardware. Samen hopen ze meer klanten te bereiken. Deze markt wordt gedomineerd door Amazon met AWS en op afstand Microsoft met Azure. Google en IBM komen daar weer ver achter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud