Winst Philips daalt stevig

CEO Frans van Houten herhaalde de verwachting dat heel 2014 'uitdagend' wordt. ©EPA

Philips kende een lastig eerste kwartaal waarin de winst stevig omlaag ging. Het elektronicaconcern kampte met moeilijke omstandigheden in met name China en Rusland. Ook speelde mee dat een fabriek van medische apparatuur in de VS tijdelijk is stilgelegd.

Philips haalde vorig kwartaal een nettowinst van 137 miljoen euro, tegen 162 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2013. Die daling kwam zowel door slechtere operationele resultaten als door hogere kosten voor de lopende reorganisatie van het concern.

De omzet van Philips zakte in het eerste kwartaal door negatieve wisselkoerseffecten met bijna 5 procent tot 5,02 miljard euro. Zonder valuta-effecten bleef de omzet stabiel.

Bij de Healthcare-divisie stond behalve de omzet ook de winstgevendheid flink onder druk. Dat kwam deels doordat Philips een fabriek voor scanapparatuur in Cleveland vrijwillig heeft stilgelegd. Onderzoek door de inspectiedienst FDA (Food & Drug Administration) bracht mogelijke problemen in het productieproces aan het licht.

Ook bij de verlichtingsdivisie nam de winstgevendheid af vergeleken met vorig jaar, zij het in veel mindere mate dan bij de medische tak. De verkopen waren daar vergelijkbaar met een jaar eerder, wisselkoerseffecten daargelaten.

De consumententak wist als enige de omzet en de winst te verbeteren.

Philips-topman Frans van Houten herhaalde in een toelichting de verwachting dat 2014 een 'uitdagend' jaar zal zijn. Hij handhaafde de doelen die het bedrijf heeft gesteld voor 2016.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud