Zetes heeft het nog moeilijker dan gedacht

Zetes-topman Alain Wirtz ©rv

Zetes boekte over het eerste halfjaar een bedrijfskasstroom van 5,3 miljoen euro, en komt daarmee nog lager uit dan de verwachting die bij de bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers was meegegeven. De klanten houden in crisistijden de vinger op de knip. Op basis van het bestellingenboekje rekent Zetes erop dat de tweede jaarhelft beter wordt.

Dat Zetes, gespecialiseerd in technologie voor de identificatie van personen of goederen, last heeft van de crisis, was al bekend. In het voorjaar stelde het bedrijf voorop dat het eerste halfjaar zou eindigen met een bedrijfskasstroom rond 6 à 7 miljoen euro, dus 2 tot 3 miljoen minder dan de 9 miljoen uit de eerste jaarhelft van 2011. 

Het is uiteindelijk nog wat minder: 5,3 miljoen euro. De klap zit vooral bij Goods ID (identificatie van goederen), waar de ebitda meer dan de helft lager ligt en nog 2,2 miljoen euro haalt. 'We voelen in Goods ID zoals voorspeld dat de klanten, veelal retailers, hun bestellingen uitstellen. Ze kwamen zelfs maar in juni weer wat op gang. De omzet verschuift dus naar de tweede jaarhelft', zegt CEO Alain Wirtz.

Vooral in wat Zetes zijn 'centrale regio' noemt, de Benelux, Duitsland en Zwitserland, heeft het bedrijf te lijden. Wirtz: 'De winstgevendheid staat daar, waar veel van de Europese logistiek en distributie zit, het meest onder druk. De klanten bevroren hun investeringen.' In een reactie is Zetes bezig met een reorganisatie. In de Benelux en Zuid-Afrika (waar Zetes de relatief recent overgenomen afdeling nog stroomlijnt) samen verdwenen 48 banen.

Een deel van de klanten schakelt over van de aankoop van systemen met een bijbehorend onderhoudscontract, naar een dienstencontract waarbij de uitrusting gehuurd wordt van Zetes, dat de investeringen in die hardware op de balans neemt en de inkomsten meer gespreid in de tijd ziet binnenkomen. Deze shift had echter nog niet veel impact op de resultaten van het eerste halfjaar. 'Voorlopig zijn onze balans en kaspositie zeker gezond genoeg om dat te dragen. Mocht het snel gaan groeien, dan kunnen we in de toekomst ook een financieringsconstructie uitwerken met banken.'

De bedrijfskasstroom in de afdeling People ID ligt ruim 22 procent lager dan vorig jaar. Toen werd in het eerste kwartaal een groot contract in Congo in de boeken opgenomen. Bovendien valt de uitvoering van een langlopend contract met Israel voor identiteitskaarten dit jaar in de tweede helft.

'Al bij al rekenen we voor het volledige jaar op een bedrijfskasstroom van ongeveer 14,5 miljoen euro. Voor People ID zal het meer zijn dan begroot, voor Goods ID minder', besluit Wirtz. Ter vergelijking: in 2011 beliep de bedrijfskasstroom 18,6 miljoen euro. Dat een deel van de inkomsten naar de tweede jaarhelft verschuift, houdt die tweede helft dus op het peil van dezelfde periode van 2012, niet meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud