Zetes mag alsnog nieuwe rijbewijzen maken

Toenmalig staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe overhandigde al in juli 2010 het eerste nieuwe rijbewijs aan dorpsgenoot Eugene Breynaert (foto: Belga)

Het Belgisch technologiebedrijf Zetes krijgt alsnog vanaf 2013 de nieuwe rijbewijzen in bankkaartvorm toegekend. Dat maakte de ministerraad maandagmiddag bekend.

Het contract voor de nieuwe Belgische rijbewijzen, die volgens staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet vanaf het voorjaar 2013 moeten afgeleverd worden, heeft intussen al een lange voorgeschiedenis.

Toenmalig staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe, overhandigde al in juli 2010 het eerste rijbewijs. De 'gelukkige' was Eugene Breyaert, die in Vlaanderen faam verwierf toen Man Bijt Hond berichtte hoe de Liedekerkenaar elke avond zijn Fiat Panda in zijn smalle garage manoeuvreerde.

Eugène Breyaert, eerste en voorlopig enige bezitter van het nieuwe rijbewijs

Zetes kreeg het contract meer dan een jaar geleden toegewezen, op 29 september 2011. Maar Bpost, dat een rivaliserende offerte had uitgebracht, maakte bezwaar. Daarop schorste de Raad van State in november de toewijzing wegens 'onduidelijkheden' in de toekenningsprocedure. De ministerraad trok de toekenning van het contract in januari in.

Na een nieuwe procedure gunt de ministerraad het contract nu dus opnieuw aan Zetes. Het bedrijf zelf is karig met commentaar, omdat de officiële toekenning pas over twee weken volgt.

Het oorspronkelijke contract was goed voor een jaaromzet van zo'n 5 miljoen euro. Een rijbewijs kost 20 euro, waarvan Zetes 5,09 euro zou mogen houden. Het contract voorziet ook in de productie van zo'n miljoen rijbewijzen per jaar. Voorlopig is het nog niet duidelijk of die voorwaarden fors veranderd zijn.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud