Zetes registreert Oegandese kiezers

Kampala, februari 2011: Oegandese overheidsmedewerkers maken de stembrieven klaar voor de presidentsverkiezingen. ©EPA

Zetes zet zijn veroveringstocht in Afrika verder. De Brusselse identificatiespecialist palmt nu ook Oeganda in voor het opstellen van kieslijsten. De deal brengt op zes maanden ruim 10 miljoen euro in het laatje.

Zetes haalt 80 procent van zijn omzet uit de identificatie van goederen voor de retailsector, een cyclische business. De personenidentificatie is een pak minder gevoelig voor het economisch klimaat. Het gros van omzet en winst wordt in Afrika gehaald, waar het bedrijf voortbouwt op belangrijke referenties in onder meer Congo en Ivoorkust.

De afdeling kent twee activiteiten: de identificatie van kiezers in de aanloop naar verkiezingen (kortetermijnprojecten) en de productie van paspoorten en visa (langetermijnprojecten). Voor de opstelling van kieslijsten met biometrische kits is Oeganda de jongste aanwinst - in navolging van Congo, Togo, Kaapverdië, Burundi, Gabon en Tsjaad. Het land met 35 miljoen inwoners organiseert in 2016 presidentsverkiezingen. Het levert Zetes op zes maanden tijd een omzet van meer dan 10 miljoen euro op - een vierde van de omzet van People ID in 2012.

Ook in de productie van (elektronische) paspoorten en visa heeft Zetes de voorbije jaren een lange lijst referenties op opgebouwd: Gambia, Senegal, Ivoorkust, Benin, Sierra Leone en de Republiek Guinee.

Om redenen van tijdsverschil en snelheid van uitvoeren focust het Brusselse bedrijf zich op Afrika, het continent is ondertussen zijn tweede thuis geworden. Alle landen samengeteld heeft Zetes er al meer dan 100 miljoen kiezers geregistreerd en 500.000 paspoorten uitgereikt. 'Ook in Azië en Zuid-Amerika zouden onze kits - een pc plus fototoestel, scanner voor digitale vingerafdrukken, pad voor elektronische handtekening en 'flatbed' scanner - hun nut bewijzen, maar we hebben geen plannen om naar daar te trekken', stelt Zetes-topman Alain Wirtz.

In eigen land levert Zetes zowat alle belangrijke documenten: de identiteitskaart, de kids-ID, het rijbewijs en vanaf dit jaar ook het internationaal paspoort.

Zetes kwam op 22 november 2005 naar de beurs tegen 23 euro. Vandaag noteert het aandeel rond 19 euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud