Zetes voorspelt 'aanzienlijke' groei

Een oplossing van Zetes om goederen te registreren.

De identificatiespecialist Zetes verwacht dit jaar een groei met dubbele cijfers. Zijn klanten, retailbedrijven, hebben de crisis verteerd en investeren weer. Het dividend over 2013 blijft stabiel.

Zetes ontwikkelt hard- en software om goederen en personen te identificeren. Vorig jaar boekte het bedrijf zowat 1 procent minder omzet en bedrijfswinst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda).

Daar zijn verschillende redenen voor. Het Brusselse technologiebedrijf focuste op het stroomlijnen van zijn Goods ID-divisie. Het aantal oplossingen werd verminderd tot zes. Dat vergde 5,8 miljoen euro aan investeringen. Daarnaast verviervoudigden de investeringen in People ID tot 4,8 miljoen euro door de voorbereiding van enkele langetermijncontracten voor het leveren van paspoorten of visa.

Zetes in 2013

Omzet 211,5 miljoen euro (-1,2%)

Bedrijfskasstroom 12,7 miljoen euro (-1,5%)

Nettowinst 3,4 miljoen euro (-3,6%)

Nettowinst per aandeel 0,66 euro (0,70)

Die investeringsmodus leidde ertoe dat de externe groei via overnames - Zetes heeft een jarenlange traditie van enkele overnames per jaar - in de koelkast werd gestopt. Enkel het Franse L4 Epsilon werd voor 200.000 euro overgenomen.

Een andere reden voor de lichte terugval van de resultaten is dat de kortetermijncontracten in People ID, de registratie van kiezers, in de tweede jaarhelft stilvielen. ‘Zoals verwacht’, stelt Zetes-topman Alain Wirtz, ‘de focus lag op de langetermijndeals, de levering van paspoorten en visa.’

Vooruitzichten

Dit jaar zal het bedrijf weer stevig groeien, verzekert de CEO. De retailbedrijven, de belangrijkste klanten, hebben de crisis verteerd en investeren weer. Dat moet Zetes een groei met dubbele cijfers opleveren. Goods ID zorgt voor 80 procent van de winst en bijna 70 procent van de courante bedrijfwinst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. 

Dividend

Zetes houdt zijn dividend over 2013 op bruto 0,55 euro per aandeel. Wirtz vertrouwt erop dat de investeringen en de onderliggende contracten in de toekomst belangrijke cashflows zullen genereren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud