Advertentie
Advertentie

380 banen bedreigd bij Medtronic in Opglabbeek

©Bloomberg

De Amerikaanse producent van medische apparatuur Medtronic, uitvinder van de pacemaker, sluit zijn distributiecentrum in Opglabbeek. 380 mensen verliezen hun baan.

In Opglabbeek is het Europese distributiecentrum van een deel van de producten van Medtronic. Vanuit het Limburgse dorp verdeelt het Amerikaanse bedrijf medische apparatuur voor (gynaecologische en maag-) operaties naar ziekenhuizen in heel Europa.Die activiteiten verhuizen naar Heerlen in Nederland waar Medtronic zijn Europees hoofdkwartier heeft. Dat gebeurt ten vroegste in de tweede helft van dit jaar.

Medtronic verkocht midden vorig jaar een deel van zijn producten - apparatuur om patienten te monitoren en aandoeningen te diagnosticeren - aan het Amerikaanse Cardinal Health.Die besliste de logistiek ervan in eigen handen te nemen en ook te verhuizen naar Nederland, zegt woordvoerder Marc Van Aperen van Medtronic. De volumedaling in Opglabbeek zorgde voor een daling van de efficiëntie’.

Medtronic besliste daarom alles te concentreren in Heerlen van waaruit het medische toestellen voor cardiologie, diabetes en neurologie verdeelt naar alle ziekenhuizen in Nederland en België.

‘In logistiek is schaalgrootte belangrijk’, zegt Van Aperen, ‘en in Heerlen kunnen we nog uitbreiden. In Opglabbeek niet. Heerlen ligt bovendien centraal tussen de luchthavens van Eindhoven, Luik en Maastricht en we zitten er tussen collega’s uit de sector ’. In Heerlen is ook de IT- en de financiele divisie van de groep gevestigd. Er werken een 1.200 mensen onder wie meer dan 100 Belgen.

Gisteren werd in Opglabbeek de intentie tot collectief ontslag aangekondigd. Op 19 februari starten directie en vakbonden de informatie- en consultatieprocedure op die is voorzien in de wet-Renault.

Volgens Van Aperen is het de bedoeling een deel van het personeel dat in Opglabbeek zijn job verliest, mee te verhuizen naar het 40 km verderop gelegen Heerlen. ‘Hoeveel er in aanmerking komen, kunnen we nu niet zeggen’. Medtronic heeft in België nog een verkoopkantoor in Jette. Daar werken zowat 200 mensen.

Het vanuit Minnesota gerunde Medtronic is de grootste producent van medische apparatuur ter wereld. Iedere seconde worden twee patiënten met Medtronic-producten behandeld, zegt Van Aperen. ‘Dat zijn er ongeveer 65 miljoen per jaar’.In 2014 nam Medtronic concurrent Covidien over voor 43 miljard dollar. Het was zijn grootste overname ooit. Om te kunnen profiteren van belastingvoordelen verhuisde Medtronic zijn hoofdkwartier naar het Dublin van Covidien. Opglabbeek was het voormalige distributiecentrum van Covidien.

Medtronic werd in 1949 opgericht door Earl Bakken en zijn zwager Palmer Hermundslie als reparatiebedrijf voor medische apparatuur. In 1957 vonden ze de draagbare pacemaker uit op batterijen.Daarna volgde de volledig implanteerbare pacemaker. Nu is Medtronic een van de grootste producent van pacemakers. Daarnaast maakt het ook stents, insulinepompen, hartkleppen tot chirurgische instrumenten die werken op radiofrequentie voor het sluiten van chirurgische incisies.Het ontwikkelt ook technologie voor chirurgen om beter in het lichaam te kunnen kijken. De groep telt 89 productievestigingen, is aanwezig in meer dan 155 landen en telt 88.000 werknemers. In 2016 boekte het een omzet van 28,8 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud