Bpost geniet van eerste adviesverhoging na barre resultaten

BPost-ceo Koen Van Gerven gaat uit van een winstdaling dit jaar. ©REUTERS

Het aandeel Bpost wint voor het eerst terrein sinds de publicatie van zijn jaarcijfers begin vorige week. Dat is te danken aan de eerste ratingverhoging voor de postgroep.

Nadat Bpost magere kwartaalresultaten en penibele prognoses voor 2018 had opgebiecht en het rating- en koersdoelverlagingen was beginnen te regenen, achten de eerste analisten de koersdaling voldoende om opnieuw een koopadvies voor de Belgische postgroep uit te delen. Het Duitse beurshuis Mainfirst wijzigt zijn neutraal advies in 'outperform', koopwaardig dus. 

Analist Tobias Sittig laat zijn koersdoel met 1 euro zakken naar 23 euro, maar dat biedt volgens hem voldoende potentieel om het aandeel op te pikken. Het is vandaag met een klim van bijna 5 procent de grootste stijger op de Brusselse beurs.

Radial

Sinds de publicatie van de jaarcijfers vorige week dinsdagavond was Bpost een derde gekelderd op de beurs. De beleggers waren vooral teleurgesteld dat de overname van het Amerikaanse Radial niet van een leien dakje loopt. Die nieuwe dochter draagt amper tot de winst bij. Ook andere recente overnames leveren minder op dan verhoopt.

Daarnaast kwam de felle daling van het brievenverkeer als een negatieve verrassing. Bpost voorspelt dat we dit jaar met zijn allen 7 procent minder brieven sturen. De opmars van het pakjesverkeer kan dat niet voldoende compenseren. Voor 2018 gaat Bpost ervan uit dat de brutobedrijfswinstmarge tussen 0 en 6 procent zal zakken, en dat terwijl de markt op groei rekende.

Toch zijn er ook waardekenmerken aan het aandeel. Door de koerscrash is het dividendrendement opgelopen tot 6,6 procent bruto (4,6% netto). Het dividend wordt in mei uitgekeerd. Voor het boekjaar 2018 gaat Bpost uit van een even hoge coupon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content