Bpost neemt Nederlandse voedingsleverancier over

Bpost staat momenteel nog vrij zwak met de levering van verse voeding. ©Kristof Vadino

Het postbedrijf Bpost neemt Leen Menken over. Dat Nederlandse bedrijf levert onder andere de maaltijdboxen van HelloFresh bij klanten thuis.

Bpost  bevestigt het nieuws aan De Tijd, nadat het eerder was uitgelekt via Nederlandse vakbladen. 'Bpost heeft een akkoord gesloten over de overname van 100 procent van de aandelen van Leen Menken', zegt Bpost-woordvoerder Barbara Van Speybroeck.

Leen Menken is een dertig jaar oud Nederlands bedrijf. De jongste jaren heeft het zich gespecialiseerd in de levering van verse voeding. Het levert onder andere maaltijdboxen van de webwinkel HelloFresh.

Winst

Het bedrijf boekte in 2017 volgens een prognose 27 miljoen euro omzet. Het maakt operationeel ook winst. De operationele kasstroom (ebitda) bedroeg circa 500.000 euro. Er werken 85 mensen.

27 miljoen
Omzet
Leen Menken boekt 27 miljoen euro omzet.

'De overname kadert in de strategie om verder te groeien in gespecialiseerde logistieke activiteiten voor de Benelux en ondersteunt de verdere ontwikkeling van onze koudeketenlogistiek', zegt Van Speybroeck. 'Leen Menken zal een hoeksteen worden in de Fresh Food-afdeling van Bpost en voegt een grondige marktkennis en een uitgebreide klantenportfolio toe.'

De voedingstak van Bpost kan versteviging gebruiken. In de afgelopen jaren leverde Bpost de boodschappen van onder andere Carrefour  aan huis, maar dat testproject stierf een stille dood.

Carrefour

Daarop stapte Carrefour over naar Bposts grote concurrent PostNL  , dat de Carrefour-boodschappen nu in het hele land aan huis brengt. De Nederlanders gaven aan dat ze in België nog sterker willen worden met de leveringen van verse voeding.

De onlinemarkt voor voeding is nog klein, maar kenners verwachten dat mensen in de komende jaren steeds vaker hun boodschappen online willen doen. Supermarktketens als Delhaize en Carrefour werken voor de thuisleveringen samen met externe logistieke bedrijven.

De overname van Leen Menken volgt enkele maanden nadat Bpost het Amerikaanse e-commercebedrijf Radial had overgenomen. Vlak daarvoor, aan het einde van 2016, probeerde Bpost tevergeefs PostNL te kopen.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content