Exmar grijpt andermaal naast belangrijke deal

Een drijvende hervergassingseenheid. ©rv

De verkoop van de gasopslagpoot aan het Nederlandse Vopak gaat niet door. Die deal was nochtans belangrijk om de schuldenlast van Exmar te verlichten.

Exmar  grijpt andermaal naast een grote deal.

Eerder kwam er al van volgende plannen/beloftes niets in huis: de beursnotering op Wall Street, de alliantie met de Noorse redersfamilie Frederiksen en de notering van de gezamenlijke LNG-activiteiten op de Noorse beurs, en het Canadese LNG-project.

Ditmaal heeft CEO Nicolas Saverys de verkoop van de drijvende LNG-opslag- en -hervergassingsactiviteiten (Floating Storage and Regasification Units) niet kunnen afronden. Sinds december onderhandelde de topman daarover met Vopak, de Nederlandse gas- en olieafhandelaar.

De deal had ons in één keer cash opgeleverd. Maar de volgende vijftien jaar gaan we met verschillende contracten meer verdienen.
Nicolas Saverys
CEO van Exmar

Maar omdat de LNG-tankers met eigen hervergassingsinstallatie van Exmar grotendeels in handen zijn van het Amerikaanse Excelerate Energy beloofden het moeilijke onderhandelingen te worden. Zoals gevreesd hebben de Amerikanen een deal geblokkeerd. 'Ze wilden niet dat de Nederlandse structuur onder een andere dan Belgische vlag zou varen', reageert topman Saverys.

De CEO klinkt optimisch over hoe het verder moet met de LNG-opslag- en -hervergassingsactiviteiten. 'De deal had ons in één keer cash opgeleverd. Maar de volgende vijftien jaar gaan we met verschillende contracten meer verdienen.'

Zware schuldenlast

Toch had Exmar een opkikker goed kunnen gebruiken. De rederij kijkt tegen heel wat onzekerheden aan. Zo vond ze nog geen werk voor zijn Caribbean FLNG die in China werd gebouwd en intussen helemaal klaar is. Bovendien moet Exmar nog vóór de oplevering van die drijvende LNG-fabriek, eind deze maand, nog een laatste schijf van 200 miljoen dollar betalen. De financiering daarvoor zou nagenoeg rond zijn.

De levering van de Caribbean en nog andere schepen zullen Exmars schuldenlast op korte tijd verdubbelen van 310 miljoen (eind 2016) tot 600 miljoen euro. En daar staat al twee jaar een negatieve cashflow uit de gewone bedrijfsvoering tegenover. Of zoals CEO Saverys het verwoordt: 'Het is frustrerend. Mijn teams crossen al anderhalf jaar de wereld rond en krijgen niets getekend.' De olie- en gassector zweet nog altijd een zware crisis uit ten gevolge van overproductie en de steile opgang van schaliegas.

Tegen de zomer moet de topman nog een herfinanciering regelen voor 140 miljoen euro schulden die in juli hun vervaldag bereiken. Verschillende opties worden bestudeerd, luidde het eerder.

Er zijn echter ook enkele zekerheden waarop Exmar kan rekenen. De vloot van middelgrote LPG-tankers is al voor 70 procent ingedekt en de vloot met druktanks al voor 90 procent. En de grote LNG-tankers blijven met hun langetermijncontracten voor stabiele inkomsten zorgen.

Desalniettemin mag Exmar zich morgen aan een pandoering verwachten op de Brusselse beurs. Het beurshuis Degroof Petercam liet vorige maand al weten dat het zijn winstverwachtingen voor dit en volgend jaar flink zou verlagen als de Vopak-deal zou uitblijven. 'Zonder de Carribean en Vopak hangen Exmar grote risico's boven het hoofd. De schulden op de balans wegen zwaar door terwijl het dit jaar een moeilijk jaar wordt voor Exmar', schreef het beurshuis toen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud