Kritisch analistenrapport smoort Bpost

CEO Koen Van Gerven botst op scepsis met de overname van Radial. ©REUTERS

Bpost gaat op Euronext Brussel zwaar onderuit na een kritisch analistenrapport van ING.

'The numbers do not work for us'. Het kritische rapport dat de analisten van ING vrijdagochtend over Bposts overname van het Amerikaanse Radial publiceerde, mist zijn uitwerking niet. Het aandeel Bpost  ging na de opening van de beurs meteen vier procent achteruit. 

Bpost legde deze week 700 miljoen euro op tafel voor het onbekende e-commercebedrijf Radial. Het was de grootste overname uit de geschiedenis van het Belgische postbedrijf.  

'Geen waardecreatie'

Maar bij analisten groeit de scepsis over de deal. ING haalt Bpost van de kooplijst. Het advies luidt nu 'houden', het koersdoel gaat van 25,80 naar 24,20 euro.

Analist Marc Zwartsenburg erkent dat de Radial-deal 'potentieel een succesvol e-commerceplatform kan zijn', maar toont zich niettemin kritisch. 'We hebben moeite met de strategische en operationele logica, gelet op het beperkte marktaandeel van Radial, de 'winner-takes-all' kenmerken van de markt de afwezigheid van een bewezen staat van dienst.'

'De cijfers werken voor ons niet aangezien, op basis van de voorspellingen van Bpost, Radial op middellange termijn geen waarde lijkt te creĆ«ren tenzij Radial beter dan verwacht zou presteren of er minder risico's dan gedacht zijn.'

Sceptisch

Na de aankondiging van de deal reageerde de beurs ook al kritisch. Bpost betaalt voor Radial immers 12,2 keer de brutobedrijfswinst (ebitda), een stuk meer dan de 8,7 keer de ebitda die beleggers Bpost zelf waard achten. Bovendien gaf Bpost zelf aan dat de deal pas vanaf 2020 zal bijdragen aan de winst.

Radial heeft in het segment van de e-commercedienstverlening aan middelgrote bedrijven een marktaandeel van 4 procent in de VS. Het is daarmee het nummer twee na de e-commerce reus Amazon. In de erg versplinterde Amerikaanse markt hoopt Van Gerven te kunnen groeien door kleine spelers in te palmen en via Radial bedrijven die nu logistiek in eigen beheer doen te overtuigen hun activiteit uit te besteden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content