Nieuwe spoorbond kondigt acht stakingsdagen aan

©BELGA

De Franstalige spoorbond Metisp-Protect is de derde spoorbond deze week die acties aankondigt bij de start van de zomervakantie. Dat brengt het totaal op 11 potentiële stakingsdagen.

Na de aankondiging van de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) voor een 24-urenstaking vanaf 27 juni om 22.00 uur en de stakingsaankondiging voor vrijdag 22 juni van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), komt nu ook de spoorbond Metisp-Protect met een stakingsaanzeging van maar liefst acht dagen. Omdat ASTB 48 uren het werk wil neerleggen, brengt dat het totaal aantal stakingsdagen op maar liefst elf dagen.

Acht extra stakingsdagen

De spoorbond Metisp-Protect is een afsplitsing van de Franstalige socialistische CGSP, plant acht mogelijke stakingsdagen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli. Net zoals de twee andere kleine spoorbonden, is Metisp-Protect gekant tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. Het plan houdt een hoger startersloon in en een jaarlijkse getrouwheidspremie van duizenden euro's. In ruil verwacht de directie dat de productiviteit verhoogt met 2 procent en dat treinbestuurders zich flexibeler opstellen inzake prestaties en feestdagen.

Grote stakingsbereidheid

Het paritair subcomité bereikte daarover vorige week een akkoord met de christelijke en liberale vakbonden. Een tweederdemeerderheid is namelijk genoeg om het akkoord goedgekeurd te krijgen op het paritair comité op 11 juli. De kleinere spoorvakbonden zijn daarover niet te spreken en voeren de druk op met deze stakingsplannen. Eerder sprak OVS al duidelijke taal en waarschuwde ze voor een enorme stakingsbereidheid als er geen nieuw overleg opgestart kan worden. Ook de nieuwe vakbond Metisp-Protect voegt zich nu bij de stakers. Hoewel de bonden samen slechts een duizendtal leden tellen, kunnen ze heel wat hinder veroorzaken op het spoor. Dat bewees de spontane actie vorige week in Welkenraedt.

Indien het tot staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content