Pakjesdienst TNT: ‘Mogelijk permanente schade door virus'

Een vliegtuig van TNT Express in de Luikse luchthaven Bierset. ©Dominic Verhulst / Dotch.be

Het Nederlandse pakjesbedrijf TNT Express, een dochter van het Amerikaanse FedEx, is nog altijd niet hersteld van de recente cyberaanval van het zogenaamde Petya-virus. ‘Misschien raakt de schade wel niet meer hersteld’, klinkt het.

De waarschuwing staat te lezen in een mededeling van het moederbedrijf FedEx. Ruim twee weken na de cyberaanval blijven de klanten van TNT kampen met vertragingen, omdat heel wat administratie nog manueel moet gebeuren.

De IT-teams zijn volgens het persbericht nog altijd bezig met het herstellen van de aangerichte schade. Hoe lang dat nog zal duren, is onmogelijk te zeggen, aldus FedEx . Meer nog: ‘het is redelijkerwijs mogelijk dat TNT de beschadigde systemen nooit meer volledig zal kunnen herstellen, en dat de data die door het virus werden versleuteld niet meer zullen kunnen teruggewonnen’, klinkt het.

Op financieel vlak zou de aanval geen ‘materiële gevolgen’ hebben, aldus FedEx, al wordt wel toegegeven dat er inkomsten worden misgelopen als gevolg van ‘verminderde volumes’ bij TNT. Het bedrijf zegt ook niet verzekerd te zijn tegen dergelijke aanvallen.

De problemen bij TNT zijn ook slecht nieuws voor de Belgische hub van het bedrijf in Bierset bij Luik. De activiteiten van TNT werden daar grondig verstoord als gevolg van de cyberaanval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud