PostNL blaast onderhandelingen met BPost op

©ANP

De voorgenomen overname van het Nederlandse PostNL door Bpost gaat niet door.

De deal is op het laatste moment getorpedeerd door de raad van bestuur van PostNL . Dat vernam De Tijd. De raad van bestuur heeft het management van PostNL geen mandaat gegeven om de gesprekken met Bpost  tot een goed einde brengen. 

Minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo (Open VLD) is teleurgesteld: ‘It takes two to tango. Als iemand de dansvloer verlaat, kan je niet meer dansen. Iemand heeft het tapijt van onder de voeten van onze partner getrokken en die besliste zich terug te trekken', zegt hij in een gesprek met De Tijd.

Spijtig

Bpost-CEO Koen Van Gerven zei aan Belga dat hij de mislukking van de fusiedeal met PostNL 'spijtig, maar geen drama' vindt. 'We hebben gisteren en vandaag nog onderhandeld, maar we moesten tot het besluit komen dat er geen overeenkomst over alles was. Dan moet je besluiten dat er niets is', legt Van Gerven uit. 'Er werd gesproken over een fusieakkoord van 60 pagina's. We zaten te ver uiteen om tot een akkoord te komen.'

De CEO wil niet zeggen of de prijs een struikelblok was. De deal is voor Van Gerven definitief afgesloten. 'Zeg nooit nooit in het leven, maar dat verhaal is alleszins afgesloten', luidt het. Van Gerven blijft op overnamepad. 'Er komen elke dag opportuniteiten op ons bord. Als daar interessante dossiers bij zitten, zullen we die zeker bekijken.' 

Vriendelijk

'Bpost bevestigt dat het onderhandelingen heeft gevoerd met PostNL met het oog op een mogelijke combinatie van de twee bedrijven via een vriendelijk openbaar overnamebod van Bpost op alle aandelen van PostNL. Die onderhandelingen hebben uiteindelijk niet geleid tot een overeenkomst over de voorwaarden van een dergelijke transactie', meldde Bpost zondagavond in een kort persbericht. Een soortgelijk persbericht stuurde het Nederlandse bedrijf tegelijkertijd uit.

Overnameprijs

Volgens Het Financieele Dagblad speelde ook een discussie over de overnameprijs een rol en stonden de Nederlanders nogal wantrouwig tegenover een overnemer die in handen van de overheid is. 

Royal Mail

Het afketsen van de deal met Bpost betekent volgens ingewijden niet dat PostNL definitief uit de etalage is. Andere overnemers, zoals het Britse Royal Mail kunnen nu hun kans wagen. Maar de kans dat de gesprekken met Bpost worden hervat, worden in Nederland minimaal geacht.

Verrassing

Het afblazen van de deal komt als een complete verrassing. Eerder op zondag leek de overname van het Nederlandse postbedrijf door Bpost in kannen en kruiken. De mededeling met de goedkeuring van de Belgische regering werd elk moment verwacht. In de weken daarna zou er een definitief akkoord tussen de twee postbedrijven komen.

Vrijdag lekte uit dat Bpost een bod had gedaan op PostNL en dat beide partijen al twee maanden onderhandelden. Het belang van de Belgische staat zou in de fusiegroep wellicht onder 50 procent zakken.

Bonden

De vakbonden maakten zich ongerust. Ze vreesden slechtere werkomstandigheden en een aantasting van hun statuut. PostNL werkt veel met zelfstandigen. In regeringskringen is te horen dat de rechten van het personeel zijn gebetonneerd in de wet op de overheidsbedrijven.

Belgacom

Het wedervaren van Bpost en PostNL roept sterke herinneringen op aan de fusiegesprekken tussen Belgacom (nu Proximus) en zijn Nederlandse tegenhanger KPN. Na vele vrijages poogden beide telecombedrijven in 2001 tot een fusie te komen, waarbij de Belgen eveneens de sterkste partij waren. Maar na lange onderhandelingen, die ook uitlekten, werd de stekker uit de besprekingen getrokken. De reden was de sterke waardedaling van KPN op de beurs waardoor de verhoudingen tussen beide partijen helemaal scheef werden getrokken. Belgacom was toen nog niet genoteerd. Net als de postbedrijven zijn de telecomspelers ook gewezen monopolisten en was de politiek destijds ook niet veraf. Zo had (en heeft) de Belgische staat de controle over Proximus.     

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud