'TVH was te groot geworden voor één CEO'

De families Thermote en Vanhalst zetten een stap terug in het familiebedrijf TVH, dat twee CEO's krijgt. Patrick Lecluyse (ex-CEO Betafence) wordt voorzitter.

TVH, opgericht door de families Thermote en Vanhalst, is met meer dan 1 miljard euro omzet en meer dan 6.000 werknemers wereldwijd, een van de grotere bedrijven uit ons land. Het is gespecialiseerd in de verhuur van hoogtewerkers (divisie Equipment) en de distributie van wisselstukken (divisie Parts) voor onder andere heftrucks en landbouwmachines.

Die twee divisies krijgen nu een eigen CEO. Dominiek Valcke, die de voorbije jaren aan het hoofd stond van de hele groep, krijgt de leiding over de divisie 'Parts'. Armin Rappen, voorheen topman van de Duitse dochter Mateco, krijgt nu de verantwoordelijkheid over de divisie 'Equipment'.

'Het zijn twee activiteiten met een eigen dynamiek. Met een eigen managementteam zullen de divisies beter kunnen inspelen op de uitdagingen', aldus Valcke. 'Eigenlijk was het bedrijf te groot geworden om het als één geheel aan te sturen.'

De twee divisies krijgen meteen ook aparte raden van bestuur met telkens Patrick Lecluyse (ex-CEO van Betafence en nu CEO van Van Moer Logistics) als voorzitter

De familiale aandeelhouders trekken zich bovendien terug uit de operationele leiding van het bedrijf en beperken hun rol tot een stem in de bestuurskamer. TVH haalt bovendien Luc Missorten (ex-CEO Corelio, bestuurder Ontex en Barco) en Jan Vander Stichele (voorzitter Lotus Bakeries) binnen als externe bestuurders.

'Op een bepaald moment denk je als familie en bedrijf na over wat nodig is om een stap vooruit te zetten, om te professionaliseren en ook in de toekomst succesvol te zijn. Dit is het resultaat. We doen wat vele bedrijven van onze grootte doen. Alleen doen wij het niet geleidelijk, maar in één stap', aldus Valcke. 'Maar voor alle duidelijkheid: TVH blijft TVH en dat blijft in familiale handen. Deze wijzigingen moet je niet zien als een voorloper van een beursgang of een andere operatie.'

Gemiste kwantumsprong

Ook ontkent Valcke dat de hervormingen te maken hebben met de gemiste kwantumsprong van TVH vorig jaar. Het probeerde toen zijn Britse, beursgenoteerde concurrent Lavendon over te nemen. Uiteindelijk moesten de West-Vlamingen plooien na een intense biedstrijd met het Franse Loxam, waardoor de overnameprijs opliep tot meer dan een half miljard euro. 'Uiteindelijk moet iemand buigen', zei Valcke toen. 

TVH is marktleider in België en Duitsland voor de verhuur van hoogtewerkers. Lavendon was marktleider in het Verenigd Koninkrijk en had een grote afdeling in het Midden-Oosten. 'We zouden ruim verdubbelen in aantal machines. Met 25.000 stuks van ons plus 22.000 van Lavendon zouden we samen een van de grootste spelers in de wereld zijn’, klonk het. 

TVH werd in 1969 opgericht door Paul Thermote en Paul Vanhalst. De twee startten een handeltje in vorkheftrucks die door het leger waren afgedankt. Vanhalst overleed in 2002 na een auto-ongeluk, maar Thermote bleef al die tijd de zaken aansturen samen met Pascal Vanhalst (zoon van Paul Vanhalst), Ann en Els Thermote (dochters van Paul Thermote) en Bernard Demeester (de man van Ann Thermote).

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content