WDP en Montea krijgen er concurrent bij

LCP bouwde voor Amazon in Torrazza bij Milaan een distributiecentrum voor Amazon van 145.000 vierkante meter. ©rv

Logistics Capital Partners (LCP) gaat de komende vier jaar voor 1 miljard euro logistiek vastgoed ontwikkelen in Europa. De groep rond Kristof Verstraeten (Ex-Goodman) mikt ook op de Belgische markt.

LCP, een Luxemburgse vennootschap, focust op het beheer van grote distributiecentra. Het werd opgericht in 2015 door Verstraeten, de voormalige operationele nummer twee bij Goodman in Europa, en de Brit James Markby, een ex-topman bij CBRE Capital Markets.

De voorbije twee jaar ontwikkelde LCP al 350.000 vierkante meter voor zo’n 260 miljoen euro. De eerste klanten waren Primark in Nederland (een distributiecentrum van 56.000 m²) en Amazon in Italië (108.000 m² en 145.000 m²). 

Nu schakelt de groep een versnelling hoger. De Amerikaanse beursgenoteerde vastgoedinvesteringsfonds Invesco stapt in en verhoogt het kapitaal van LCP met 75 miljoen euro.

Daardoor stijgt het eigen vermogen van 13 naar 88 miljoen euro. 'Dankzij die injectie en schuldfinanciering kunnen we de komende vier jaar voor een miljard euro of ongeveer 1,3 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed ontwikkelen’, stelt Verstraeten, de co-CEO van LCP.

88
miljoen
Het kapitaal van LCP wordt verhoogd met 75 miljoen euro. Daardoor stijgt het eigen vermogen van 13 naar 88 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat Logistics Capital Partners de ontwikkelde projecten doorverkoopt, maar instaat voor het beheer voor de eindinvesteerder. Sinds kort heeft LCP een akkoord met Tritax Eurobox. Het Britse beursgenoteerde fonds belegt exclusief in logistiek vastgoed. LCP mag al zijn panden op het Europese continent (exclusief Duitsland) beheren. De facto krijgt Tritax ook een voorkeurrecht om de distributiecentra die LCP ontwikkelt, over te nemen.

België

LCP gaat ook zijn Belgische activiteiten uitbouwen. Het trok daarvoor de Belgische Kim Cornille (ex-Goodman) aan. LCP genereert nu al cashflow in België. Het doet het beheer van logistieke panden die Tritax recent heeft overgenomen van Segro in Puurs en Rumst.

Verstraeten is relatief optimistisch over de kansen voor België om grote distributiecentra binnen te halen: ‘Er is altijd een slingerbeweging. België kan opnieuw aan belang winnen voor grote distributiecentra. Gronden worden in Nederland heel schaars. Personeel vinden wordt er helemaal moeilijk en de bouwkosten zijn er waanzinnig gestegen. We kijken daarom naar gronden in België. Die zijn vooral te vinden in Limburg, Wallonië en het Gentse.'

Zeker in de klasse van de grotere distributiecentra krijgen de Belgische beursgenoteerde groepen WDP en Montea er een stevige concurrent bij. In tegenstelling tot de twee Belgische spelers heeft LCP wel niet de bedoeling het logistiek vastgoed na de ontwikkeling in portefeuille te houden. LCP heeft ook geen ambitie om naar de beurs te trekken.

Ook na de kapitaalverhoging behouden de LCP-partners de controle over het bedrijf. Binnen vier à vijf jaar stapt Invesco weer uit. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud