A12-ondernemers stappen naar de rechter

Bedrijven rond de A12 zoeken creatieve manieren om zich vlotter door het verkeer te bewegen. ©Tim Dirven

'We kunnen niet langer geduld opbrengen', klinkt het bij een 40-tal ondernemers die de verkeersellende beu zijn en de Vlaamse overheid dagvaarden.

Een veertigtal ondernemers, gevestigd langs de A12, stappen naar de rechter naar aanleiding van de verkeersproblemen op de A12 en de N177. Ze gaven op 23 september advocaat Roel Coveliers de opdracht een dagvaarding te versturen naar de Vlaamse overheid.

Handel en Industrie Wilrijk-Aartselaar vzw (HIW), dat 160 bedrijven en 30.000 werknemers rond de A12 verenigt, is de gangmaker achter de dagvaarding. Ze krijgt naar eigen zeggen ‘enorm veel klachten’ over een aanpassing van de verkeerslichten die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in maart doorvoerde.

Volgens AWV was die aangepaste lichtenregeling broodnodig om het aantal ongevallen terug te dringen aan zwarte kruispunten en zwakke weggebruikers beter te beschermen. Maar HIW en lokale ondernemers spreken over een ‘enorme verkeerschaos’. Ze klagen dat klanten wegblijven, dat vacatures niet ingevuld raken en dat leveranciers en transporteurs enkel nog leveren mits forse meerprijzen.

Geen geduld meer

‘We kunnen niet langer geduld opbrengen’, aldus HIW-bestuurslid Luc Groven. AWV betreurt dat de ondernemers naar de rechter stappen. ‘Wij hebben de voorbije maanden al een paar aanpassingen doorgevoerd aan de verkeerslichten’, klinkt het bij Jef Schoenmaekers, woordvoerder AWV Antwerpen. ‘In juni zaten we nog samen met een delegatie van Voka-Kamer van Koophandel Waasland-Antwerpen.’

‘Nadien hebben we beslist om in augustus op vier kruispunten een nieuwe regeling in te voeren waarbij de tegenoverliggende zijstraten opnieuw tegelijk groen krijgen. En in november maken we ook werk van extra opstelstroken (wachtstroken voor auto’s en vrachtwagens, nvdr) voor ieder kruispunt, waardoor we de doorstroming op de A12 en de zijstraten verbeteren.’

Oude en nieuwe lichtenregeling

Maar de dagvaardende A12-ondernemers vinden die maatregelen onvoldoende. ‘Onder de huidige lichtenregeling is de verkeersellende nog erger dan vroeger, ’ klinkt het bij HIW-bestuurder Luc Groven. De ondernemers die naar de rechter trekken, willen een nieuwe studie voor een vlotte doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid op de A12 en willen dat de oude verkeerslichtenregeling (die van voor maart, nvdr) opnieuw wordt ingevoerd.

‘Maar voor ons is dat onaanvaardbaar, precies omwille van de veiligheid’, reageert het AWV. ‘Handel en Industrie Wilrijk-Aartselaar verdedigt de belangen van ondernemers, maar wij moeten ook rekening houden met die van de omwonenden, automobilisten, fietsers en voetgangers.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud